Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и френски скаути работиха заедно в Родопите

Снимка: клуб „Родопски скаут”

Летните детски лагери на море или планина са незабравимо преживяване. Еко-лагери, езикови, спортни, с арт-насоченост… Има за всеки вкус, а още по-забавно е, когато в тях участват деца от различни държави.

Децата от скаутската организация в родопското село Полковник Серафимово това лято посрещнаха гости от Франция. Заедно, те се забавляваха и опознаваха различния бит, култура, фолклор и всичко това около идеите, заложени в международното скаутско движение – честност, отговорност, добросъвестност, готовност за взаимопомощ и подкрепа. Френските и българските скаути помагаха на самотни и болни хора от селото, участваха в почистването на екопътеки в планината, пространството в централната част на селото и около местната църква. През време на престоя си те се откъснаха изцяло от екстрите на цивилизацията и си направиха палатков лагер в планината над селото. Готвеха на огън, сковаха си маси, направиха си импровизирана баня от варели, в които водата се загряваше на слънце.

© Снимка: клуб „Родопски скаут”

За скаутите няма неприятна работа, целта е да се научат да помагат и да оцеляват. Скаутската дисциплина е почти като военната. Имахме патрули, които вечер охраняваха лагера. Дните ни започваха с физзарядка, преминаваха в игри, обучение и труд, и завършваха пред лагерния огън, разказва подп. Георги Петковски, който след пенсионирането си основава клуб „Родопски скаут”. Подп. Петковски е бивш командир на 101-и Алпийски батальон, участвал е в мироопазващи мисии в Ирак и е носител на приза „Офицер на годината” за 2005 г. В скаутския клуб, ръководен от него, участват 30 деца и около 15 възрастни. Най-малките са „бобърчета” според скаутската класификация, и са от местната детска градина, а най-възрастните са прехвърлили петдесетте.

© Снимка: клуб „Родопски скаут”

Свързва ни любовта към природата, към първичното, възможността да сме заедно, да обменяме опит, да възпитаваме и да установяваме приятелства, казва Георги Петковски. За провеждането на този лагер, запитването беше от френските скаути до централната скаутска организация у нас в София. Те ни предложиха домакинството и за да ни изпитат като най-млад скаутски клуб в страната. Мисля, че се справихме добре. От 6-и до 15-и юли заедно работихме и се забавлявахме. Имаше разнообразни занимания: игри, дейности със социална насоченост, посещения на местни паметници и музеи… Разгледахме също така две от най-красивите пещери в България – Ягодинската и Дяволското гърло край Триград.

© Снимка: клуб „Родопски скаут”

Когато целта е обща, а принципите еднакви, езиковата бариера не е проблем. Нито пък разликата във възрастта или това, къде си роден. Много интересно преминаха вечерта на таланта и денят на арт изкуството. Оказа се, че скаутите не само умеят да готвят и работят, но и да танцуват, пеят и импровизират в различни скечове. Вечерта край лагерния огън скаутите пяха песни и рецитираха стихотворения. В последния ден се проляха и сълзи от предстоящата раздяла. Размениха се сувенири и подаръци за спомен. Създадоха се трайни връзки и имаме покана догодина през лятото да гостуваме на нашите френски приятели, обобщи резултатите от скаутския лагер с участието на български и френски скаути в Родопите неговият ръководител подп. Георги Петковски.

По публикацията работи: Диана Христакиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна