Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Правата ми” – млади юристи помагат на хората в сложния свят на законите

Мисията на екипа на pravatami.bg e да повиши правната култура на българите.
Снимка: предоставенa от pravatami.bg
Спира ме пътна полиция. Какви са правата ми? Ще сключвам договор за наем, за какво трябва да внимавам? Имат ли право да изискват личните ми документи в градския транспорт? Какво трябва да сторя, ако сметката ми за ток е неправилна? Ако ви вълнуват подобни въпроси, отговор можете да намерите на сайта pravatami. bg. Наскоро той навърши годинка във виртуалното пространство. И макар да изглежда във все още крехка възраст, има с какво да се похвали. Тази уникална за България онлайн платформа се радва на 1500 посетители всеки ден. Фейсбук страницата й пък се посещава от 50 000 до 100 000 души седмично. Специално създаденото мобилно приложение е изтеглено 70 000 пъти за по-малко от половин година.

© Снимка: pravatami.bg

Георги Държанлиев
„Очевидно обществото има нужда от такъв проект, който да го образова по отношение на неговите права”, коментира Георги Държанлиев, един от създателите на pravatami.bg. Георги е завършил семестриално право в СУ. Учи последна година финанси и маркетинг в Нов български университет. Интересува се също от ръководство на проекти и какво ли още не. В свободното си време напълно безвъзмездно работи по сайта. Идеята за създаването на безплатната онлайн платформа за практични и полезни правни съвети хрумва на Георги и на неговия колега и приятел, Станимир. Постепенно към социалната кауза привличат още млади ентусиасти с различен професионален опит в областта на правото, икономиката и IT технологиите. Всеки член на екипа има своя лична мотивация да отдели от свободното си време, за да подкрепи проекта. Това, което обаче ги обединява, е общата цел – повишаване на правната култура на обществото. Каква е ситуацията в момента, познава ли българинът правата си?

„Наскоро по повод навършването на една година от създаването на сайта пуснахме на него една игра, която се състоеше от 12 въпроса с възможни отговори – обяснява Георги. – На част от въпросите процентът на успеваемост беше доста висок, от рода на 99,8 процента. На други въпроси обаче като например „Платил съм капаро, имам ли право после да си го върна?” почти половината хора не бяха отговорили правилно. Верният отговор е, че после капарото може да се иска от неизправната страна в двоен размер. Не би могло да се говори за правна култура на населението ни общо. Има сфери, в които знаем правата си и такива, в които не ги знаем. Това все пак е добро начало. Един от проблемите, които сме установили, е, че за разлика от доста развити страни в Западна Европа и от САЩ, при нас правото в основната му част не е добре залегнало в нашата образователна система. Разбира се, не говоря за правото, което се изучава цели 5 години в университета. Оттук тръгва целият проблем, защото хората мислят за правата си като за химера, която не съществува. На първо място проблемът е, че те не вярват, че имат права, не вярват в съдебната система, в институциите. Не вярват, че правата им могат да бъдат спазвани, отстоявани и че някой ще ги защити. Това е основният проблем, срещу който трябва да започнем да работим. Защото именно липсата на вяра спира хората да отстояват правата си и да ги търсят.”

Сайтът се посещава главно от хора, които вече имат някакъв юридически проблем или искат да се образоват, за да разрешат някаква своя конкретна ситуация. Какви са въпросите, които те най-често задават?

„От статистиките, които ние редовно вадим от нашия сайт, от Фейсбук и от мобилното приложение, се оказва, че хората през изминалата една година имат най-често питания, свързани с Пътна полиция – посочва Георги. – Например имат акт, който искат да обжалват или пък са били нарушени правата им от Пътна полиция. Останалите неща, към които има по-голям интерес, са свързани с промяна на адреса, с етажната собственост, потребителските права. Много са и трудовоправните въпроси за взаимоотношенията работодател-работник.”

Според Георги с информацията, която публикуват на сайта, успяват да помогнат на около 85 процента от хората. Не липсват обаче и по-сложни казуси, при които те съветват човека да се консултира със специалист. Идеята на Георги и на целия екип е да „разкодират” сложната материя на законите и да я направят по-разбираема за хората, които не са на „ти” с правото. Темите, които разработват, избират на базата на запитванията, които получават. След това идва ред на автора, който трябва да „смели” сложната информация. За нещата от кухнята или как точно успяват да направят такава сложна материя по-лесна за смилане, Георги разказва:

„Авторът започва да проучва от какво се интересуват хората. А къде може да се види това много лесно в ХХІ век – в интернет. Това е част от нашия процес, той се интересува какви са търсенията на хората, за да можем реално да разчоплим проблема от неговата юридическа страна. Идеята ни е да поставим читателя в конкретна житейска ситуация и в рамките на две страници, по много разбираем начин, да му обясним какви са неговите права и задължения. Ще кажете: защо и задължения? Защото срещу всяко право, което всеки от нас има, стои неговото конкретно насрещно задължение. И е важно да знаем както правата си, така и задълженията си, за да не нарушаваме правата на останалите. След като авторът напише материала, което не е просто четене и преразказване на закона, започва тежък процес на редакция. Той има за цел да направи поднесената информация юридически точна, т. е. ние не допускаме т. нар. „разкодиране” на законите да води до юридическа неточност. Защото това би било много опасно за хората, ако те решат да следват нещата, които сме написали на нашия сайт и те ги подведат. Така че границата е много тънка и това, което правим, не е никак лесно. Но за момента се получават нещата. Една от целите ни за в бъдеще е постоянно повишаване на качеството на материалите. За щастие, това се получава благодарение на страхотния авторски екип, който бе изграден през последната година в нашия проект. Ако в определен момент от списването или редакцията на дадено „право” се появи някакъв юридически спор, който не можем да го изясним, тогава се допитваме до юридическите експерти, хора от бранша с 15-20 и повече години опит, които бяха привлечени от мисията на проекта и решиха да ни помагат безвъзмездно. Целта отново е да не допуснем излизането на сайта на нещо, което би могло да подведе хората” – обобщава Георги Държанлиев. 
По публикацията работи: Румяна Цветкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна