Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Кирилов предлага ЕП да призове турските власти да се въздържат от провокативна реторика

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалисти и демократи Евгени Кирилов предлага Европейският парламент да призове турските власти да се въздържат от провокативна реторика по отношение на региони в съседни страни-членки на Общността. Той внесе предложение за нов параграф към проекторезолюцията за тазгодишния доклад за напредъка на Турция към Европейския съюз.

Предложението е в отговор на изявлението на турския министър-председател Ердоган на предизборен митинг, на който той предяви претенции към територии на съседни държави, сред които и България. Проекторезолюцията ще бъде разгледана в Комисията по външни работи и гласувана в пленарната зала в началото на следващата година.

Изявленията на г-н Ердоган са доста предизвикващи. Струва ми се, че са непремерени, създават известна заплаха за стабилизацията на добросъседските отношения с Турция, но не само с България, но и с Гърция. Подобни изявления имаше и в някои от страните от Западните Балкани. Мисля, че беше редно да реагираме. При такива случаи се реагира веднага, а не се изчаква. Затова ЕП, взимайки под внимание някои непремерени изявления на министър-председателя Ердоган призовава турските власти да се въздържат от провокативна реторика по отношение на региони – съседни страни, които биха имали дестабилизиращ ефект . Това е предложението. Става дума за нов параграф в документа. В тези документи, където се обсъжда напредъкът на нашите съседни страни като Турция, Западните Балкани и Македония, ние трябва да бъдем по-активни. Там, където има известни проблеми, трябва да ги кажем, там, където има позитивни нагласи, трябва също да ги кажем. По отношение на Турция аз съм внасял поправки и в положителен тон, но например една от важните поправки, които беше приета беше по отношение на обезщетение на тракийските бежанци от Турция, а също така и настояванията и положителното отношение за това, че Турция започна да възстановява собствеността на имотите на българската патриаршия в Истанбул. Струва ми се, че ще бъдат подкрепен, тъй като в Комисията по вътрешни работи на ЕП подобни изявления не се възприемат положително. Те създават една атмосфера, която не е положителна за развитието на отношенията. Не трябва да възприемаме прекалено емоционално нещата. Важното е да реагираме навреме и турските власти да си вземат бележка, обясни предложението си евродепутатът Евгени Кирилов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени