Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският президент призова за откритост и толерантност към бежанците

За повече откритост и толерантност към бежанците и търсещите убежище призова в традиционното си коледно обръщение към нацията германският президент Йоахим Гаук.

Има много причини, поради които човек може да напусне родината си – войната и глада, преследване или необходимост, подчерта в навечерието на коледните празници в телевизионно обръщение президентът Гаук.

Нека не ни приемат за тесногръди, че не можем да приемем всеки, който идва при нас, предупреди Гаук и допълни, че в това изречение има много истина.

Но според президента към истината принадлежи също така и отговорът на въпроса дали правим всичко за хората, принудени да напуснат родината си още от 19 век, в началото на 20 и след края на Втората световна война.

В търсене на нова родина и днес милиони хора са бежанци – ние мислим за ужасната съдба на хората от Сирия, за съмненията им и за опасния им път към Европа. Мислим за тях, защото те искат при нас да намерят свобода, справедливост и сигурност, изгубена в родината им, допълни той.

Бежанците, пристигащи при нас, не идват с очакванията, че тук ги чака "едно застлано легло". Те идват преследвани и бедни, и искат да намерят нов смисъл за живота си.

Президентът Гаук се обърна специално към хората, които работят като доброволци или се занимават с благотворителна дейност – държавният глава ги нарече един голям дар за страната си и за това, което придава смисъл на живота им, помагайки в Германия или в различни крайща по света.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна