Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за номинации за главен съдебен инспектор

Снимка: БГНЕС

Изтича срокът за номинации за главен съдебен инспектор. В предпоследния си работен ден за тази година, Народното събрание реши, че парламентарно представените партии ще могат да внасят своите предложения до днес. Изборът ще е през февруари.

Четири работни дни, два от които ваканционни, имат народните представители за номинации. В този сгъстен порядък се търси наследник на Ана Караиванова, чийто мандат изтече в началото на годината, а в края на октомври тя уведоми от парламентарната трибуна депутатите, че си подава оставката.

Предколедната изненада с откритата процедура провокира съмнението, че е ход за пред Брюксел. Че това е така, потвърди и председателят на правната комисия Четин Казак, който нарече ситуацията втори парламент да открива процедура в опит да се справи с голямото предизвикателство от 160 разноцветни гласа, за да има избран главен съдебен инспектор, нетърпима.

Аз силно се надявам, изправени пред една такава ситуация, основните политимчески сили въпреки своите политически различия да намерят допирна точка и консенсусна фигура, която да бъде подкрепена и най-после този казус на бъде решен, каза Четин Казак. 

Усещане за прикритост видя в съкратените срокове най-гоямата съдийска организация - Съюзът на съдиите в България. В писмо до парламента съдиите призовават парламентаристите да осветлят преговорите си за излъчване на определен магистрат, каквито съмнения се налагат с бързането в най-важната част от процедурата за избор на нов главен съдебен инспектор - номинациите.

От Съюза на съдиите намират за ключово важна прозрачността при процедурата, въз основа на която се стига до официализиране на една или друга магистратска кандидатура. Според организацията, краткият срок за номинации обезмисля двумесечният срок за публично обсъждане на кандидатурите и за представяне на становища до избора, който се очаква да се проведе в началото на февруари. С искане за отмяна на процедурата по същите причини преди дни излязоха от Реформаторския блок. Реакции от парламента засега няма.

Според неофициална информация, фаворит за поста е Веселина Тенева - съдията от ВАС, която като ръководител на съдебен състав сложи точка в полза на Ахмед Доган на делото му за конфликт на интереси за консултантския хонорар от 2 милиона лева на хидровъзела "Цанков камък". Практиката сочи, че дали това е името и ще има ли други кандидатури, научаваме минути преди 18 часа, когато изтича крайният срок за номинации.

 

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна