Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: България ще подкрепя Албания активно по пътя й към Европа

| обновено на 16.01.14 в 18:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев потвърди подкрепата на страната ни за европейската интеграция на Албания. Държавният глава е на официално посещение в Тирана по повод 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Албанският президент Буяр Нишани, който на два пъти определи своя български гост като добър приятел, благодари за това, че България е била сред първите, които преди сто години признават Албания като независима държава. Нишани определи посещението на Плевнелиев в Тирана като потвърждение на задълбочаването на взаимоотношенията между двете страни.

За Албания присъединяването към Европейския съюз е много важно. Албания ще продължи реформите, като се опира на препоръките от доклада за напредъка на Европейската комисия, каза президентът Буяр Нишани.

Росен Плевнелиев от своя страна заяви, че България ще подкрепя Албания по пътя на европейската интеграция активно:
България гласува позитивно за предоставяне на статут на Съвета през декември месец и ще продължава да ви подкрепя по пътя на европейската интеграция.

Днес двете държави имат много общи интереси в сферата на енергийната диверсификация
, посочи Буяр Нишани:

Двамата изказахме готовност да продължим координацията на нашите усилия и с другите заинтересовани страни за възобновяване на проекта за Коридор номер 8 за свързване на междусистемните енергийни връзки между Албания и България, включването на Блъгария към Трансадриатическия газопровод и прилагането на Адриатико-Йонийския проект.

Президентът Росен Плевнелиев открои важността на Коридор 8 за страните ни:

Ние знем колко важен е Коридор номер 8 и колко положителен ефект ще има той за развитие на инвестиции и работни места. Затова работим заедно за неговото изграждане. Ние искаме албанските компании да ползват българските черноморски пританища и да имат лесен и удобен достъп до тях. Ние искаме българските компании да бъдат окуражени да ползват индустриални зони и логистични услуги в Албания.

В програмата на президента Плевналиев е предвидена среща с албанския бизнес, а по късно и тържествено отбелязване на 100 години от установяването на българо-албанските дипломатически отношения. 

Росен Плевналиев беше приет от премиера на страната Еди Рама и от председателя на парламента на Албания Илир Мета.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна