Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Плевнелиев обсъди усвояването на еврофондове в Тирана

Завърши официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Албания.

Държавният глава разговаря с кмета на Тирана Лулзим Баша - лидер на основната парламентарна опозиционна сила в Албания - Демократическата партия.  По време на разговорите, които се проведоха в кметството на албанската столица, Плевнелиев се запозна с проектите и възможностите за промяна на Тирана.  Баша и Плевнелиев разговаряха за възможностите за привличането на средства от еврофондовете и начините и различните механизми в тази област. 

Българският президент и водената от него делегация посетиха в североизточния град Круя, където Скендербег започва създаването на албанската държавност на Балканите, и намиращия се в близост етнографски комплекс.

Електронните медии в Тирана оценяват позитивно завършилото посещение на Росен Плевнелиев в Албания, като поставят акцент върху София и Тирана да направят всичко възможно да стимулират изграждането на Транспортен коридор номер 8. Цитират се думите на държавния ни глава, че България през последните години е вложила над 700 милиона евро в изграждането на магистралата София – Бургас и изграждащата се към турската граница "Марица". 

Президентът прикани албанския бизнес да инвестира у нас и да се кооперира с българските си колеги за излизането на трети пазари с общ продукт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна