Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албанският премиер ще посети Белград в опит за намаляване на недоверието

Албанският премиер Еди Рама
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Албанския премиер Еди Рама ще посети Белград в рамките на предстоящата му обиколка на Балканите. Коментарите в Тирана сочат, че визитата може да допринесе за значително намаляване на недоверието в региона. Това ще бъде първото посещение на албански премиер в србската столица от 1946 година.

Опитът за започване на диалог между Тирана и Белград се очаква с голям интерес сред наблюдателите на политическите процеси в региона и в Брюксел. Отношението към Косово е основния препъни камък в дипломатическите контакти между двете страни. Тирана подкрепя изцяло косовската независимост, докато Белград не смята, че Косово е самостоятелна държава, докато тя не получи признание в ООН.  

Друг елемент, които пречи на албано-сръбските отношения е докладът на Дик Марти пред Съвета на Европа с обвинения че по време на военните действия между югославските военни части и НАТО срещу действията на паравоенната косовска албанска групировка АОК са били отвличани сърби, на които в североизточна Албания, в района на Бурел, са им били отнемани органите и са били пласирани на черния пазар в Западна Европа.

Белград настояваше Тирана да осигури достъп до тези места в Албания, за да могат нейни медицински специалисти да направят проби и изследвания. Това разкритие направи в книгата си бившият главен прокурор на Трибунала за престъпленията в бивша Югославия Карла дел Понте.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна