Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ повиши прогнозите за глобалния икономически растеж през настоящата година

В оповестените "Световни икономически перспективи" МВФ прогнозира, че глобалният БВП ще отбележи растеж от 3,7% през настоящата година, като това представлява повишение спрямо предишната прогноза от октомври за растеж от 3,6%, след което икономическата експанзия да се ускори до 3,9% през 2015-а година. За вече изминалата година Фондът очаква глобален икономически растеж от 3,0%.

МВФ очаква растежът на силно развитите икономики да достигне 2,2% през 2014-а година спрямо предишната по-ниска прогноза за растеж от 2,0% и растеж от 2,3% през 2015-а година.

Фондът също така повиши своите очаквания за тазгодишния растеж на БВП на САЩ до 2,8% от октомврийската прогноза за растеж от 2,6%, позовавайки се на по-слабото негативно влияние на процеса на фискалната консолидация върху американската икономика, което да подкрепи вътрешното потребление. За 2015-а година МВФ очаква ускоряване на американския икономически растеж до 3,0%.

БВП на еврозоната ще отбележи растеж от 1,0% през 2014-а година и ще се ускори до 1,4% през 2015-а година, се посочва в новия доклад на МВФ. Фондът посочи, че икономическото възстановяване ще бъде неравномерно, като растежът ще бъде "по-сдържан" в промените икономики от региона.

За Германия МВФ прогнозира растеж от 1,6% през 2014-а и от 1,4% през 2015-а (повишение спрямо октомврийските прогнози за икономически растеж съответно с 1,4% и с 1,3%).

БВП на Испания ще се повиши с 0,6% през настоящата година (при 0,4% октомврийски прогноза) и с 0,8% през 2015-а година (0,3% предишна прогноза). МВФ очаква икономически растеж в Италия от 0,6% за 2014-а (понижение от 0,7% прогноза през октомври) и ускоряване на икономическата активност с 1,1% през 2015-а година (при предишна прогноза от 1,0%).

БВП на Франция ще се повиши съответно с 0,9% и с 1,5% - без промяна спрямо октомврийските прогнози на МВФ.

МВФ запази без промяна прогнозите за растеж на т.нар. "развиващи се икономики" от 5,1% през настоящата година и от 5,4% през следващата година.

Фондът повиши рязко прогнозите за растежа на БВП на Великобритания до 2,4% през настоящата година (от 1,9% прогноза през октомври) и очаква британски икономически растеж от 2,2% през 2015-а година.

МВФ повиши прогнозите за растеж на БВП на Япония през 2014-а година до 1,7% от октомврийската прогноза за растеж от 1,2% и повиши прогнозите за китайския икономически растеж до 7,5% през тази година (от 7,3%), очаквайки икономическа експанзия от 7,3% през 2015-а година.

Фондът обаче подчерта, че вижда нови низходящи рискове за своите прогнози, свързани най-вече с много ниската инфлация в силно развитите икономика (и главно в еврозоната), която инфлация в даден момент може да се превърне в дефлация, ако има негативни шокове върху икономическата активност.

Според МВФ индустриално развитите икономики все още разполагат с голям излишък на производствен капацитет и това би трябвало да доведе до запазване на настоящата стимулираща (нисколихвена) парична политика, докато останат в сила строгите мерки на икономии.

МВФ каза, че ЕЦБ трябва да помогне за възстановяване на финансовия баланс на търговските банки в региона, да предостави конкретно целево кредитиране, за да повиши вътрешното потребление и да спомогне за намаляване на финансовата фрагментация в еврозоната.

МВФ посочи, че финансовите условия в силното развитите икономики са се успокоили, но остават затегнати в развиващите се пазари. Фондът предупреди, че финансовите пазари и уязвимостта на капиталовите потоци все още са повод за безпокойство за развиващите се пазари, особено ако Фед започне да намалява паричните стимули.

Главният икономист на МВФ Оливие Бланчард заяви, че основното предизвикателство пред Фед ще бъде да нормализира своята парична политика с оглед продължаващото възстановяване на американската икономика. Фед трябва да бъде много ясен при комуникацията с финансовите пазари, подчерта той и допълни, че МВФ очаква Федералният резерв да започне да повишава основната федерална фондова лихва през 2015-а година.

МВФ вижда вероятност от 10% до 20% за опасност от дефлация в еврозоната, посочи Оливие Бланчард. Той призова ЕЦБ да направи всичко, което е възможно, за да закотви ценовите очаквания и да повиши потреблението в еврозоната, тъй като редица южни страни като Португалия и Гърция продължават да бъдат изправени пред слабо вътрешно потребление.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна