Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Кърджилов: Иванчева и Петрова бяха "сготвени" от същата ОПГ, която се повтаря при Нотариуса и Еврото

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Навършиха се 6 години от показния арест на кмета на столичния Район "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова. В Президентството са внасяни молби за помилване на Иванчева и Петрова.

"Те бяха "сготвени" с пачки в колата, обвинени и набедени в подкуп и осъдени от тази организирана престъпна група, която сега виждаме да се повтаря и при случая с Нотариуса, така и с Пепи Еврото. Едни и същи са хората в тези превзети от мафията институции."

Това заяви пред БНР Петър Кърджилов, който беше част от екипа на Иванчева и Петрова. По думите му, двете са били осъдени от "поръчкови съдебни състави" и са "политически затворници", а срещу тях е било извършено "зловещо престъпление".

Кърджилов акцентира върху здравословното състояние на Петрова и Иванчева, като определи състоянието на Петрова като "критично". Той твърди още, че ѝ се забранява да продължи лечението си.

"Забранява ѝ се и са ѝ казали, че ще бъде изпратена в клиниката към Централния софийски затвор, където няма никакви специалисти, които биха могли да се погрижат по адекватен начин за нейното състояние. Клиниката към Централния софийски затвор изобщо не е нормална болница. Там могат да ѝ предложат успокоителни и лежане на легло."

Детето на Десислава Иванчева чува майка си само по телефона, обясни Петър Кърджилов. За него се грижи бабата на детето, с помощта на хора от ж.к. "Младост", където Иванчева беше кметица.

"В държава, в която всички институции – най-вече прокуратурата и съдилищата, в които работят доказани престъпници, които няма кой да обвини и да изкара от тези институции, не може да има нито правосъдна реформа, нито каквато и да е промяна да продължава. (…) Т.нар. политици на промяната, включително доскорошната наша коалиция – аз съм от Зелено движение, не обърна никакво внимание на този казус, а това е крайъгълен камък за борбата с корупцията и за реформа в правосъдната система и държавата", коментира Кърджилов в предаването "Преди всички".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна