Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ отхвърля възможността за ново облекчение на дълга на Гърция

Международният валутен фонд продължава да не очаква каквито и да е нови преговори за опрощаване на дълга на Гърция и няма да изпрати нова мисия в Атина, докато преговарящите страни не изяснят различията си по редица въпроси, заяви снощи говорител на МВФ.

Не разполагат с конкретна дата на мисия в този момент, каза заместник-говорителят на МВФ Уилям Мъри. Мисията ще се върне в Атина, но след като сме наясно по редица технически въпроси. Очакваме това да се случи скоро.

Уилям Мъри заяви, че двете преговарящи страни имат различия по редица въпроси - фискални, структурни и въпроси, свързани с финансовия сектор - които ще трябва да се преодолеят преди да може да бъде постигнато споразумение, но е налице известен напредък на техническо ниво, допълни той.

Запитан за възможността за ново "подстригване" (редуциране) на гръцкия държавен дълг, целящо намаляване на дълговата тежест на страната, Мъри каза: Ние не си представяме каквито и да са нови дискусии за намаляване на дълга в този момент.

Това е позицията на МВФ от известно време насам, като Мъри повтори стандартната линия на Фонда, че европейските партньори на Гърция са съгласни да осигурят облекчение на дълга, ако е необходимо и това ще зависи изцяло от пътя на Гърция за изпълнение на поетите ангажименти по спасителната програма.

Във втората спасителна програма за Атина е заложено намаляване на дълга на страната до 124% от БВП до 2020-а година и за значително понижение под 110% от БВП до 2022-ра година, отбеляза Мъри, добавяйки, че докато Гърция изпълнява ангажиментите си по програмата, европейците са заявили готовност да помогнат на Атина за постигане на тези параметри на дълга.

Първоначално се очакваше мисията на МВФ и на останалите участници в т. нар. "Тройка" - ЕК и ЕЦБ да се върне в Атина от средата до края на януари.

Вчера агенция Market News International цитира висши служители от eврозоната да заявяват, че нова мисия на Тройката е малко вероятно да има до началото на февруари поради все още редицата неуредени въпроси с гръцкото правителство.

Според неназовани източници инспекторите от Тройката биха искали да имат писмено споразумение с гръцкото правителство за всички по-големи съществуващи различия преди да се върнат в Атина, за да се избегне по-нататъшен провал на преговорите.

През миналата седмица стана ясно, че служители на Тройката са отхвърлили актуализираната фискална програма за 2014-а година, представена от гръцкото правителство, с мотив, че програмата е неадекватна и че финансовите министри от Еврогрупата не проявяват желание за каквито и да политически дебати по отношение на Гърция по време на срещата им в понеделник в Брюксел.

Няколко дни по-късно виден представител на гръцкото правителство потвърди тази информация и добави, че има големи различия в прогнозите за финансовата дупка през 2014-а и 2015-а година. Същият гръцки представител обаче предположи, че министърът на финансите Стурнарас ще продължи да търси подкрепа, за да се отслаби настоящата твърда позиция на Тройката при преговорите.

Служител на Еврогрупата все пак сподели, че се очаква финансовите министри да направят изявление след срещата в понеделник, в което да призоват Атина да ускори и да приключи преговорите с Тройката.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна