Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард от МВФ призова за повишение на икономическия растеж в ЕС, за да се реши проблема с високата безработица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Високата безработица и по-специално дългосрочната безработица остават основни проблеми в Европа и най-добрият начин за справяне с този проблем е да се даде тласък на икономическия растеж в региона чрез редица мерки, включително намаляване на равнищата на дълга и завършване на процеса на формиране на единен банков съюз, заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Когато безработицата е висока, икономическият растеж е бавен, тъй като хората консумират по-малко, а фирмите инвестират по-слабо и разкриват по-малко работни места. Това означава, че най-ефективният начин за насърчаване на заетостта е да се предприемат мерки за ускоряване на икономическия растеж, написа Кристин Лагард в своя блог, точно преди нейна днешна реч и участие в дискусия в Брюксел.

Днес тя ще участва в дискусия с германския министър на финансите Волфганг Шойбле и испанския финансов министър Луис де Гиндос, на която ще се обсъди нова книга на МВФ - "Работни места и икономически растеж: Подпомагане на възстановяването на Европа".

Според някои оценки допълнителен растеж на развитите икономики в света от 1% ще намали безработицата там с около 0,5% , връщайки обратно на работа над 4 милиона души. Така че, за да се създадат работни места, ние трябва да повишим икономическия растеж, посочи Лагард, цитирайки изследвания на МВФ .

Според нея високото ниво на дългосрочната безработица дава голям повод за безпокойство - почти половината от хората без работа са били безработни за повече от една година. В допълнение тя посочи и високата безработица сред младите хора, като почти една четвърт от европейците на възраст под 25 години търсят, но не могат да намерят работа. В Италия и Португалия повече от една трета от хората под 25 години са безработни, а в Испания и в Гърция са повече от 50%.

Европа се намира в критично положение и не мога да кажа, че кризата е приключила, докато няма обръщане на негативната тенденция на пазара на труда, подчерта Лагард.

Тя също така отбеляза: Без съмнение, в краткосрочен план ще трябва умна парична и фискална политика за защита на икономическото възстановяване.

Лагард повтори и често заявяваната позиция на МВФ относно необходимостта Европа да продължи с реформите, като например успешното завършване на процеса за формиране на единен банков съюз, за да се гарантира финансовата стабилност в региона.

За еврозоната, аз вярвам, че укрепването на институционалната рамка на валутния съюз е спешно необходимо. Поставянето на място на всички елементи на банковия съюз ще бъде отлично начало, написа в блога си тя.

Лагард също така подчерта необходимостта от намаляване на нивата на дълга, посочвайки, че високите нива на дълга на частния сектор могат да бъдат особено проблематични и следователно трябва да бъдат адресирани на първо място.

Няма да бъде постигнато трайно подобрение на икономическия растеж, докато се разрешават проблемите с банковите баланси, които са наследство от кризата, написа тя и предупреди: Като се има предвид бавния темп на растеж на търсенето (потреблението) в световен мащаб, за съжаление има слаба надежда, че тези сектори ще се измъкнат лесно от техните дългови проблеми. Това означава, че те са изправени пред нарастващ натиск да компенсират задлъжнялостта и да намалят дълга си чрез по-висока спестовност, което обаче ще заплаши икономическото възстановяване.

Лагард посочи, че държавният дълг също трябва да бъде понижен, но отново повтори често изразяваното от МВФ предупреждение, че това трябва да става бавно и постепенно. В една среда на по-нисък икономически растеж, "номерът" е този процес да става постепенно, доколкото пазарите позволяват, чрез политики на траен ангажимент за поддържане на стабилна фискална консолидация, но в по-разумно темпо в средносрочен план, смята Лагард.

Според нея реформите в пазара на труда също имат своята роля, като реформите, приети в Испания са обещаващи, докато в същото време подобрение на структурната гъвкавост в сектора на услуги в Германия може да помогне за производителността и да даде тласък за стимулиране на вътрешното търсене в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна