Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скитникът на Чарли Чаплин стана на 100 години

Днес се навършват 100 години от появата на късометражния филм Mabel's Strange Predicament, останал в историята най-вече с факта, че за пръв път Чарли Чаплин влиза в ролята на Скитника – образ, с който е главен герой на някои от най-успешните филми в нямото кино и въобще във филмовата индустрия. Преди 1914 г. той участва във водевилни представления по клубове, но с променлив успех и често на фона на депресивни състояния заради невъзможността да има постоянна работа като актьор. През същата година той участва в Making a Living, който отбелязва филмовия му дебют, а почти по същото време излиза и вторият му Mabel's Strange Predicament.

Образът на Скитника Чарли (The Tramp) е всъщност плод на няколкоминутни усилия. По време на снимките режисьорът на Mabel's Strange Predicament Хенри Лерман е тормозен от мисълта, че сценарият не е достатъчно забавен, и натоварва 24-годишният тогава Чарли Чаплин със задачата да измисли нещо набързо.Чарли Чаплин и Полет Годар

Чаплин изгражда образа така, че всеки детайл да е в противоречие. Нямах особена идея какво се получава. Но в момента, в който облякох дрехите и сложих грима, започнах по-добре да усещам какъв човек е той. Започнах да го опознавам, а когато дойде моментът, той беше окончателно роден, пише Чаплин в автобиографичната си книга.

През същата 1914 г. излиза и следващия късометражен филм за Скитника Чарли - Recreation.

Информацията е на Дневник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна