Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия спря Турция пред погледа на Ердоган

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Нидерландия направи пълен обрат срещу Турция и победи с 2:1 като по този тачин стана последният полуфиналист на Евро 2024. "Лалетата" изоставаха на почивката на мача с 071 след гол на централния защитник на Турция Самей Айкадин с глава, но стигна до успеха през втората част на Олимпийския стадион в Берлин с попадение на Стефан де Врай и Коди Гакпо. 

В официалната ложа беше и президентът на Турция Реджеп Ердоган със своята съпруга.

В 35-ата минута Турция грабна шанса си. Арда Гюлер изпълни корнер на далечна греда, където централният защитник Самет Акайдън се извиси и мощно с глава заби топката във вратата на Барт Фербругер за 1:0. Това бе и втората асистенция на Гюлер по време на първенството.

В 70-ата минута резервата Вегхорст бе намерен на задна греда и отправи удар от въздуха, като вратарят Мерт Гюнок изби в корнер. След късото му изпълнение Депай центрира, а Стефан Де Врай, който бе оставен непокрит около точката за изпълнение на дузпа с мощен удар с глава изравни - 1:1.

Попадението дада страхотен импулс на Нидерландия, като малко след него Депай пропусна от чисто положение. В 76-ата минута обаче Дензел Дъмфрис центрира остро отдясно, а Коди Гакпо, падайки на земята, вкара с много премерен удар покрай вратаря Мерт за 2:1. 

В края силни изяви имаше вратарят на "лалетата" Берт Вербруген, който запази вратата си и осигури на тима място в голямата четворка на Европейското първенство.

Тимът на Нидерландия ще играе на полуфинала на Евро 2024 срещу отбора на Англия, като двубоят е в сряда (10 юли) в Дортмунд. 


По публикацията работи: Владислав Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна