Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийският огън пристигна в Сочи

Олимпийският огън пристигна в Сочи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийският огън пристигна в Сочи. Откриването на поредния етап от щафетата беше поверено на олимпийския шампион по волейбол от 1980-а година Владимир Кондра.

След това факелът започна своето пътешествие из улиците на курортния град към най-голямото виенско колело в страната. Атракционът се извисява на 77 метра височина и олимпийският огън ще бъде издигнат с него.

По-късно щафетата ще премине през Лазаревски район, Адлер, и с електрическия влак "Лястовица" ще достигне до високопланинския курорт "Роза Хутор", където по време на Олимпиадата ще се проведат състезанията по ски алпийски дисциплини. Ще има и морски етап, в който огънят ще излезе от морското пристанище на Сочи с яхта.

На 6-и февруари щафетата ще обиколи Централния район на олимпийската столица. Това ще е и най-многочисленият по брой на участващите факлоносци етап - 350 души. Сред тях ще бъдат генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах, космонавтът и герой на Русия Сергей Крикальов, министърът на отбраната Сергей Шойгу, актьорът Михаил Галустян, тв водещите Николай Дроздов и Владимир Поснер, бобслеистът Алексей Воевод, сребърен призьор от "Торино 2006" и бронзов от "Ванкувър 2010", кметът на олимпийското село Елена Исинбаева и други.

Щафетата с олимпийския огън ще завърши на 7-и февруари със запалването на чашата на церемонията за откриването на XXII Зимни олимпийски игри на стадион "Фишт" в Сочи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна