Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Терзиева: Ако има строителство в "Странджа", то е незаконно

Десислава Терзиева
Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие е подало информацията, поискана от Европейската комисия, за предприетите мерки в отговор на въпроси на граждански организации по опазването на парк "Странджа".

Строителството в "Странджа" е спряно, а ако има, то е незаконно, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в отговор на въпрос за писмото на Европейската комисия, с което се иска да бъде предоставена информация за Общия устройствен план на Царево:

Ние сме подали необходимата информация. Разреших да започне проектиране на изменението на Общия устройствен план върху цялата територия на Царево, като в проекта се включи изготвянето на екологична оценка. Госпожа Михайлова спря принудително изпълнението на проекта до окончателното изготвяне на проекта на изменение по устройствения план и екологичната оценка.

До април ще започнат търговете за строителството на язовир "Луда Яна", увери Терзиева:

"Луда Яна" започваме да я строим догодина със сигурност, парите са заделени, вече имаме държавен бюджет от около 23 милиона за започването на строителството както на "Луда Яна", така и на други язовири. Единият от тях е "Пловдивци", рехабилитация на язовир "Студена".

В строителния университет беше направен тест на модел на поведението на преливното съоръжение на язовирната стена при висока вълна с повторяемост веднъж на хиляда години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна