Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографска изложба бе открита в читалище "Просвета" в с. Долна Кремена

Снимка: Петко Котларски

Етнографска изложба бе открита в читалище "Просвета" в мездренското село Долна Кремена. Показани са предмети от бита на местните хора от началото на 20-и век.

В края на миналата година Настоятелството на читалището отправи молба към жителите на селото да предоставят свои запазени от миналото предмети. Идеята бе по-младото поколение да може да ги види, да се запознае с предметната култура на своите деди, с представата за бита преди век. На молбата веднага се отзоваха 10 души и в момента броят на автентичните предмети надхвърля 55.Снимка

Особено ценни са автентичните женски костюми, които са над 80-годишни - показани са две от характерните за селото носии, един влашки костюм и един от Ямболско. Всички платове (вълнени и копринени), всички черги, са изтъкани от местните жени. Цветовете са ярки и красиви.

Аранжирането на изложбата е дело на Петър Трифонов - художник, член на читалищното настоятелство. Амбицията на ръководството на читалището е постоянно да се събират нови предмети и сбирката да се обогатява.

Изложбата бе открита от кмета на селото Румен Серафимов.Той връчи на присъстващите дарители свидетелства за дарение и им благодари за това, че в името на общия замисъл те са предоставили предмети, които за тях носят скъпи спомени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна