Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще купи тази седмица украински еврообригации на стойност 2 милиарда долара

Русия ще купи тази седмица украински еврооблигации на стойност 2 милиарда долара. Това заяви руският финансов министър Антон Силуанов, а ходът може да укрепи позициите на украинския президент и изпадналата в затруднение местна валута. Тя ще е вторият транш от плана за 15 милиарда долара заем, който беше съгласуван през декември между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Виктор Янукович.

Кремъл замрази временно кредитите, след като на 28-и януари министър-председателят на Украйна подаде оставка в опит да успокои протестиращите срещу Янукович. Те окупираха централните части на Киев още през ноември, когато президентът отхвърли търговско споразумение с Европейския съюз и потърси вместо това икономическа помощ от Москва.

Русия индикира по-рано, че ще изчака, докато не стане ясно какво правителство ще назначи Янукович, преди да отпусне нови заеми. Янукович обаче все още не е номинирал нов министър-председател. 

През декември Русия се съгласи да отпусне на Киев кредити и по-евтин газ, за да помогне на бившата съветска република да посрещне огромните плащания по дълга си. Това като че ли даде предимство на Москва пред Брюксел в опита за постигане на повече влияние в Киев.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна