Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: Има риск Изборният кодекс да не се приеме

Снимка: БГНЕС

Има риск да не се приеме Изборният кодекс, защото тези два дни започват да стават критични и ако още ден – два се провалят, тази работа няма да може да бъде завършена. Това каза Янаки Стоилов – зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България пред Нова телевизия. 

Ако този сценарий се случи, или настоящият закон ще продължи да действа, или трябва да се направят някакви малки промени в настоящия закон, уточни той. 

Стоилов все пак очаква днес да има дискусия в пленарната зала, която да затвори темата и за майчиния език. 

След като парламентът не успя да работи няколко пъти, поставя се въпросът каква е реалната възможност той да решава проблемите, коментира Стоилов. Причината той вижда в непремерени изказвания на представители на ДПС. Според него в понеделник заседанието е било огледално изражение на това, което се случи в петък, но този път заради „Атака”

На въпрос за най-спорната за депутатите тема в новия Изборен кодекс – за възможността да се агитира на чужд език с превод, Янаки Стоилов каза: За мен проблемът е, че зад темата за езика се появиха много по-дълбоки разделения. Това засилва чувствителността на българския гражданин. Изказването на Хафъзов не е случайно. Друг е въпросът дали е преценен ефектът. Съдържанието на речта му постави в деликатно положение и ДПС. 

Стоилов намекна за връзка между опита за нагнетяване на напрежение и предозирането с власт. По думите му всички, които искат да се къпят в крайния национализъм и популизъм, искат да се нагнетява напрежението. 

По повод отцепниците от ГЕРБ Янаки Стоилов каза, че ще е много хубаво, ако те осигурят кворум. Това не е сценарий, категоричен е Стоилов. От ГЕРБ излизат хората, които са участвали в най-голяма степен за публичните пари. При всички случаи е добре да бъде изяснено дали тези хора са били притискани, допълни той.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени