Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев призна, че от ДСБ са плащали на интернет "тролове" през 2011-а

Снимка: БГНЕС

Председателят на ДСБ Радан Кънев публично показа пред bTV договор от 2011-а г., с който партията му, тогава оглавявана от Иван Костов, си е плащала за коментари в интернет. В документа, подписан с новосъздадена по онова време фирма, са изброени няколко услуги, сред които управление на онлайн репутация. Повечето нямат връзка с публикуване на положителни за партията коментари или т.нар. „тролене”.

Кънев обясни, че научил за съществуването на този договор от публикация в сайта „Биволъ”. Той увери, че ако е знаел по-рано, би се възпротивил, защото ползването на коментарни функции от хора, които не коментират искрено, изкривява действителността. Кънев категорично заяви, че 3-месечният договор е прекратен още в момента, когато станало ясно, че се публикуват коментари в полза на ДСБ, в частност на Прошко Прошков.

Говорителят на реформаторите каза още, че договорът е коректно отразен пред Сметната палата. На фирмата, ангажирана да „рекламира” ДСБ онлайн, са плащани по 10 000 лв. месечно. Той уточни, че договорът е подписан от финансовия директор на партията и изрази съмнение Иван Костов лично да се е занимавал с подобни неща. Кънев увери, че коментарите не са хулителни към други потребители. Цената сме я платили със загубата на изборите. Българските социалисти обаче не се учат и ще си платят на изборите, прогнозира той.

Радан Кънев коментира и протеста в Пловдив и погрома над Джумая джамия като проява на ръката на посткомунистическата мафия, която според него винаги се протяга в предизборна ситуация. Това е опасно палене на чергата. Слава Богу, много граждани са толерантни и не се хващат на тези неща, отбеляза Кънев.

Той обясни, че основателно могат да се търсят връзки между „групировката” около Николай Бареков и ВМРО, от една страна, и ДПС, от друга. Кънев попита риторично дали собственикът на футболния клуб „Ботев“ (Пловдив) (бел. ред. - Цветан Василев), не е в тесни връзки с ДПС.

Ахмед Доган не е лидер на българските турци, а е бизнес лидер на България. Той злоупотребява с българските турци, каза още Радан Кънев. По думите му, въпросът за агитацията на майчин език се повдига изкуствено, за да се активизира крайният вот – националистическият и този на етническите турци. Според него от „Атака” пък отчаяно се опитвали да си спасят лицата пред своите избиратели и затова са готови да нагнетят конфликт в обществото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна