Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Украйна на ниво "ССС" с "негативни" перспективи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Украйна в чужда валута на ниво "ССС", запазвайки "негативни" перспективи с възможност за понижение на украинския рейтинг в бъдеще.

Кредитната агенция потвърди и рейтингите на украинските държавни облигации в чужда и местна валута съответно на нива "ССС" и "В-".

Потвърденият кредитен рейтинг на Унгария е факт, въпреки че агенция "Фич" подчерта, че политическите рискове в страната остават високи и преходът на политическата власт е предпоставка за различни политически изходи, което усложнява преценката на кредитната компания.

"Фич" каза, че лидерите на временно правителство обещават да поведат борба с икономическата криза и това да бъде един от основните приоритети, като в същото време настояват за спасителна финансова помощ от МВФ и от ЕС. Според агенцията обаче украинските политици могат да се затруднят при възстановяване на доверието към страната и да изпълнят политическите условия, от които зависи финансова помощ на МВФ - условия като повишение на цените на газа или мерки за затягане на фискалната дисциплина.

Все още няма детайли относно размера или времето, когато ще бъде отпусната евентуална спасителна финансова помощ, посочва агенция "Фич". Тя отбеляза, че отношенията между Украйна и Русия са охладнели, като руските власти не признават новото правителство и прекратиха отпускането на договорената в края на 2013-а година финансова помощ в размер на 15 млрд. долара.

Според "Фич" Украйна има плащания по външен дълг в размер на 6 млрд. долара до края на 2014-а година, като през периода март - май има относително малък по размер падеж на украински облигации преди падежите на евро облигации за 1 млрд. долара през юни.

Украинската централна банка обяви преди дни, че разполага с валутни резерви в размер на 15 млрд. долара към края 25-и февруари спрямо резерви за 17,8 млрд. долара в края на януари. Това рязко понижение на валутните резерви се дължи на плащания по външен дълг, на отлива на капитали, на търсене на чужда валута от украинските домакинства и на провежданите валутни интервенции, целящи да ограничат свободното падане на украинската валута (гривна), посочва агенция "Фич".

Въпреки интервенциите на Украинската централна банка през първата половина на февруари, украинската гривна се срина до рекордно дъно от 11 гривни за един долар. Това накара новото ръководство на Централната банка да обяви по-рано тази седмица, че премахва фиксирания валутен курс (премахва провеждането на интервенции при поскъпване на долара над осем украински гривни) и преминава към политика на плаваща валута.

Според "Фич" обезценката на украинската валута (с близо 25% от началото на годината) ще помогне за външния търговски баланс на страната, но текущите нива на валутна обмяна надхвърлят рисковете за финансовата стабилност особено ако не бъде осигурено навреме свежо външно финансиране.

Кредитната агенция отбелязва, че банковите депозити в страната са намалели със 7% само през настоящия месец, като по-нататъшното понижение изглежда ограничено от предприети мерки за рестрикции при финансовите транзакции. "Фич" обаче смята, че обезценката на украинската валута може да засегне негативно качеството на активите на една трета от заемите в чужда валута и може да ускори изтеглянето на банкови депозити.

Агенция "Фич" цитира и факторите, които могат да доведат до понижение на кредитния рейтинг на Украйна: интензификация на политическия и икономически натиск, така че да стане възможен вариантът за изпадане на страната в неплатежоспособност по отношение на нейните дългови книжа.

В същото време "Фич" посочва и основните фактори, които могат да доведат до повишение на украинския кредитен рейтинг: връщане към политическа стабилност, достъп до външно финансиране, който да намали натиска върху настоящите валутни резерви, връщане към устойчив икономически растеж и подобрение на фискалния и външен дисбаланс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна