Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баскетбол: "Рилски спортист" хвърли бомбата - отстрани фаворита "Академик" за Купата

"Рилски спортист" изненада "Академик" в турнира за Купата на страната
Снимка: БГНЕС

"Рилски спортист" поднесе изненадата в турнира за Купата на страната по баскетбол за мъже, след като отстрани на 1/4-финалите носителя на трофея в последните три години и шампион на страната "Академик". Възпитаниците на треньора Росен Барчовски спечелиха с 95:78 точки (24:18, 28:21, 24:21, 19:18), след като доминираха през целия мач. На полуфиналите "Рилски спортист" ще играе срещу "Левски". Любопитното е, че "Академик" отпада на 1/4-финалите в турнира едва за втори път в историята си, а загубата поставя под съмнение бъдещето на Димитриос Галанис начело на "Академик".

"Рилски спортист" изигра страхотно първо полувреме срещу шампионите и отбеляза цели 52 точки. "Студентите" водеха в резултата само в първите седем минути на мача, след което играчите от Самоков изцяло превъзхождаха. Малко преди края на първите 10 минути възпитаниците на Росен
Барчовски имаха аванс от 24:15. През втората четвърт баскетболистите на "Рилски спортист" продължиха да доминират и на няколко пъти повеждаха с по 15 точки. На почивката те имаха аванс от 52:39 след 18 точки на Йордан Бозов.

С кош на Чавдар Костов шампионите намалиха пасива си на 55:62 в 26-а минута, но четири по-късно "Рилски" поведе с 14 точки при 74:60. В последните 10 минути шампионите стартираха със серия от 7:0 и 7:30 минути преди сирената намалиха на 67:76. Съперниците им обаче отвърнаха с кошове на Върнън Тейлър и Шон Барнет. След това за натрупани лични нарушения играта за шампионите напуснаха двата центъра - Тенчо Банев и Юре Лалич, което още повече оказа влияние върху играта на тима. До края играчите на "Рилски спортист" задържаха преднината си и стигнаха до крайния успех.

За "Рилски спортист" петима играчи записаха двуцифрен актив, но най-резултатни бяха Йордан Бозов с 27 точки, Шон Барнет с 22 точки и Евън Равънел с 16 точки. Чавдар Костов завърши с 24 точки за шампионите, Юре Лалич добави 16 точки и 13 борби, а Божидар Аврамов записа 14 точки и
7 асистенции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна