Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредни срещи на европейските външни министри и Постоянния съвет на ОССЕ

Лидерите на седемте най-развити индустриални държави, Европейският съвет и Европейската комисия излязоха с обща декларация срещу „нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“ от страна на Русия и призоваха всички страни към максимална сдържаност за намаляване на напрежението.

Външните министри от Европейския съюз се събират днес, за да обсъдят ситуацията, създала се след решението на горната камара на руския парламент да одобри нахлуване на руски войски в Украйна. От срещата в Брюксел се очаква декларация в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. За това се изказа и българският първи дипломат Кристиан Вигенин в интервю за Националното радио:

Трябва да се гарантира необходимата подкрепа на сегашното украинско правителство. Макар и временно, то има отговорността да стабилизира страната и да се опита да възстанови реда, стабилността, да гарантира правата на всички граждани на Украйна и да се опита да подходи по начин, който да включи в този процес всички граждани, не да ги изолира.

Западни дипломати прогнозираха, че след заседанието върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще посети Киев и Москва с цел да съдейства за възстановяване на диалога и намиране на мирно решение чрез преговори. 

Постоянният съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество ще обсъди днес изпращането на международна мисия, която да съдейства за съблюдаването на човешките права, правата на националните малцинства и стабилизацията на Украйна.

Часове по-рано германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че изходът от кризата е в директния диалог между Москва и Киев и в стабилизационна мисия на ОССЕ. Германският първи дипломат  предупреди, че Западът не бива да къса връзките с Русия:

Вярвам, че трябва да допринасяме за деескалация на конфликта. Сигналите, които трябва да пращаме, са към Русия - да спазва териториалната цялост на Украйна, а от друга страна - към украинското правителство, че е правителство на всички украинци. Законът за езиковата политика, който бе приет с мнозинство, трябва да бъде оттеглен, каза германският първи дипломат в интервю за немския телевизионен канал „А Ер Де“.

Същевременно Г-7 осъди действията на Русия в Крим, а съветът на НАТО предупреди Москва да изтегли войските си в базите им и да се въздържа от каквато и да е намеса другаде в Украйна“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна