Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от ЕС обсъждат ситуацията в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С призиви за намаляване на напрежението и за диалог между Русия и Украйна в Брюксел започна извънредно заседание на Съвета на външните министри от Европейския съюз. При пристигането си някои от тях не изключиха дискусии за санкции срещу Русия.

Присъствието на руски войски в Крим е агресия срещу суверенна стана и нарушение на международното право, смятат повечето външни министри. Очакванията от срещата им са да бъде формулирана обща европейска позиция и да се потърсят варианти за пряк диалог между Киев и Москва с международно посредничество. Преди заседанието върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви:

Абсолютно трябва да видим успокояване на обстановката. Целта на съвета ни днес е да обсъдим политическите проблеми и да продължим с подкрепата си за народа на Украйна.

Очаква се в следващите часове външните министри да говорят и за възможностите за спешна финансова подкрепа за украинската икономика. Акцентът обаче ще е политическата ситуация, като някои от първите дипломати допуснаха обсъждания за евентуални санкции срещу Русия, ако тя продължи с агресивните си действия.

Всички тези въпроси са били дискутирани преди заседанието от постоянните представители на 28-те. Прогнозите са, че днес ще бъде приета декларация в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, която ще съдържа и призив за прекратяване на конфронтацията и решаване на проблемите по дипломатически път. Според кулоарните информации при необходимост в следващите дни може да бъде свикана и извънредна среща на държавните и правителствените ръководители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна