Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 млрд. евро е стойността на предложения от ЕК финансов пакет за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

11 милиарда евро е стойността на предложения от Европейската комисия финансов пакет за Украйна. Това обяви нейният председател Жозе Барозу

Този финансов пакет обхваща следващите няколко години и има за цел да помогне на едно посветено, ориентирано към реформи украинско правителство на широка основа, обяви председателят на Еврокомисията. Част от парите ще дойдат от бюджета на Европейския съюз, други – от Европейската инвестиционна банка и Банката за възстановяване и развитие. Еврокомисията очаква отделно от това Украйна да сключи договор с Международния валутен фонд. Международната общност също трябва да се мобилизира, подчерта Барозу и добави, че Комисията ще предложи специален донорски механизъм. Повечето от обявените днес средства са с хоризонт до 2016-а година, като най-скоро – до няколко дни, Украйна може да получи 610 милиона евро макрофинансиране. Други 600 милиона могат да бъдат отпуснати до седмици.

Финансовият пакет трябва да получи зелена светлина от Европейския съвет, който се събира извънредно утре. Жозе Барозу подчерта, че очаква одобрението на 28-те европейски лидери, защото вярва, че всички те осъзнават какъв е залогът и каква е заплахата за сигурността и мира в Европа.

Нашият приоритет сега е да допринесем за мирно решение на кризата, заяви Барозу, като добави, че приветства установяването на пряк диалог Киев-Москва и че очаква никой да не се противопоставя на разполагането на международни наблюдатели в Крим.

Събитията от последните дни шокираха всички ни и ни напомниха, че принципите, които ценим, като мира, не могат да бъдат приемани за даденост. Напомниха ни, че остарялата логика за баланс на силите е опасна и погрешна и трябва да бъде заменена от нова - на сътрудничество и диалог.

Европейският съюз замразява незаконно присвоени украински държавни средства, обект на санкциите са 18 души, отговорни за присвояването на сумите.
Решението е взето на базата на постигнатата преди два дни договореност от външните министри, съобщиха от Европейския съвет. Тогава първите дипломати обсъждаха и санкции срещу Русия - по информация на БНР обаче всички 18 души, чиито средства, намиращи се на територията на Евросъюза ще бъдат замразени, са украински граждани. Списъкът с имената им ще бъде публикуван в утрешното издание на официалния вестник на Евросъюза. Решението предвижда и възможност незаконно присвоените пари при определени условия да бъдат върнати в украинския бюджет и ще влезе в сила от утре. Първоначалният му срок на действие е една година с възможност за удължаване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна