Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яценюк: Украйна е готова да търси решение в диалог с ЕС, САЩ и Русия

| обновено на 06.03.14 в 11:41
Арсений Яценюк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна е готова да търси решение в контактна група и в диалог с Европейския съюз, Съединените щати и Русия и призовава руската страна да отговори готова ли е да запази мира, или иска да продължи да нагнетява напрежението. Това заяви украинският премиер Арсений Яценюк в Брюксел, след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц

Яценюк, който по-късно ще участва и в извънредното заседание на Европейския съвет, подчерта, че кризата не е руско-украинска, а европейска и изисква спешни действия.

И Мартин Шулц, и Арсений Яценюк изразиха съжаление, че обстановката в Крим остава напрегната и че през последните часове има и нови руски провокации със затягането на блокадата на украинските военноморски сили. Шулц определи това като реална опасност ситуацията да стане още по-драматична и подчерта, че е необходим ясен европейски отговор:

Суверенитетът и правото на самоопределение на украинския народ трябва да бъдат гарантирани от Европейския съюз и всеки, който посяга на териториалната цялост на Украйна, трябва да получи отговор от Европейския съюз.

Двамата с Арсений Яценюк са били на едно мнение, че евентуални европейски санкции срещу Русия трябва да са прецизни и целенасочени, за да имат ефект.

От Европейския парламент Яценюк отправи призив към Путин да изтегли военните си от Украйна и подчерта, че сред различните варианти за изход от кризата, неговата страна предпочита мирния:

Ние се придържаме към варианта "политическо решение”, но то зависи от Русия и от това дали тя е готова да разреши конфликта и да води истински дебати за стабилизиране на ситуацията, или както винаги ще бъде неотстъпчива и ще продължи да нагнетява напрежение, както направи в последните часове.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна