Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за "Южен поток" може да пострадат заради украинската криза

Снимка: europa.eu

Преговорите за "Южен поток" може да се окажат сред първите жертви на обтегнатите отношения между Брюксел и Москва заради Украйна. Европейската комисия и Русия се договориха да сформират специална работна група по проблемите с междуправителствените споразумения, подписани по проекта от 6 страни-членки, сред които е и България. Междувременно от Брюксел отложиха и издаването на решение за привилегирован достъп на "Газпром" до друг газопровод – ОПАЛ.

Потвърждението, че преговори по споразуменията за "Южен поток" скоро едва ли ще има, дойде от интервю на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Пред германския вестник "Ди велт" той заявява, че при сегашната ситуация не само че няма да ускорява, но даже и ще отложи преговорите с Русия по темата.

Говорителката на Йотингер Сабине Бергер днес обясни, че намерението на Еврокомисията за работна група и интересът й да се намерят решения остава в сила.

Но ние, разбира се, трябва да отчетем развитието на цялостните отношения между Европейския съюз и Русия – именно това има предвид и комисар Йотингер – политическата страна на нещата, заяви Бергер без да посочва дали и кога ще заработи работната група по "Южен поток".

Междувременно тя потвърди, че Европейската комисия ще отложи решението си за друг газопровод – ОПАЛ. Той свързва "Северен поток" с германската газопреносна мрежа, преговорите по него се водят отдавна и очакванията бяха най-късно до днес "Газпром” по изключение да получи право да използва 100 процента от капацитета му. Еврокомисията и германската мрежова агенция обаче са се договорили за отлагане на това решение също за неопределено време, стана ясно от думите на Сабине Бергер.

Причините за удължаването на крайния срок са, че са ни нужни допълнителни технически уточнения, преди да можем да издадем решението, каза Бергер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна