Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу: Русия да прекрати всички усилия за анексиране на Крим

| обновено на 12.03.14 в 15:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Русия анексира Крим, Г-7 и Европейският съюз ще предприемат индивидуални и колективни мерки срещу нея. Това гласи обща позиция на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати, подписана също от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Те призовават Русия да прекрати усилията си за промяна на статута на Крим, както и действията си в подкрепа на предстоящия в неделя там референдум.

Подобен референдум няма да има правен ефект, пише в позицията, в която Г-7 и Европейският съюз категорично заявяват и че няма да признаят резултатите от него. Като причини те посочват нарушенията на конституционния ред и международните норми, липсата на адекватна подготовка за подобно допитване, както и сплашващия ефект от присъствието на руски войски на полуострова.

Г-7 и Европейският съюз отново призовават Русия незабавно да намали напрежението в района, да изтегли войските си, да започне диалог с украинското правителство и даде възможност за решаване на проблемите чрез международно посредничество.

Призоваваме Руската федерация да прекрати всички усилия за анексиране на украинската автономна република Крим. Всеки опит да се легитимира предстоящия в неделя референдум противоречи на украинската конституция и международното право и е незаконен, заяви председателят на ЕК Жозе Барозу. Той подчерта пред евродепутатите, че на този етап Москва отказва да се ангажира с предложенията на Евросъюза за контактна група, която да посредничи за изход от кризата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна