Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите предложиха кандидати за членове и ръководство на ЦИК

| обновено на 13.03.14 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Изтече срокът, в който политическите партии в парламента трябваше да предложат кандидати за членове и ръководство на ЦИК. 13 места трябваше да разпределят четирите парламентарно представени сили. В ранните следобедни часове това предизвика спор между управляващи и опозиция.

ГЕРБ предлага Маргарита Златарева за председател на Централната избирателна комисия. От 1997-а до 2006-а година тя е била съдия в Конституционния съд. От политическата партия предлагат досегашния член на ЦИК Емануил Христов да остане в комисията. 

От партийната квота са предложени юристът Йорданка Ганчева, както и Мария Бойкинова и Румен Цачев. ГЕРБ застава и зад социолога Цветозар Томов, номиниран от осем неправителствени организации.

От БСП предложиха за председател на ЦИК Ивилина АлексиеваЗа членове предлагат Александър Андреев, Росица Матева и Румяна Сидерова. Както и още двама - Камелия Нейкова и Таня Цанева, които са издигнати от неправителствения сектор.

От ДПС предлагат Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов за членове на комисията. Предложените кандидати са опитни хора, които са участвали в провеждането на всички видове избори, каза Мустафа Карадайъ. 

"Атака" предлага двама души за ЦИК - Мария Мусурлиева, която е заместник председател на Комисията, както и юриста Владимир Пенев. 

От партиите, които имат евродепутати вече посочиха своите имена. НДСВ предлагат дългогодишния член на ЦИК Иванка Грозева. 

От „Синята коалиция“ номинират Ивайло Ивков, който е с опит в Апелативната комисия на УЕФА и се е специализирал в решаването на спортни съдебни дела. 

След като бъдат определени от парламента, следващата седмица, кандидатурите за членове трябва да бъдат одобрени и от президента, преди да подпише указа за назначаването им в ЦИК. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна