Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия подкрепи изпращане на наблюдатели на ОССЕ в Украйна

Русия промени позицията си и сега подкрепя план за изпращане на около 100 политически наблюдатели и експерти на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна, включително в Крим. Преговорите с Русия по този въпрос реално започнаха едва днес, посочи швейцарският посланик в ОССЕ Томаш Гремингер, чиято страна е ротационен председател на организацията.

Русия до момента бе единствената страна от 57-те членки на ОССЕ, която отказваше тази, предложена от Швейцария наблюдателска мисия, която е отделна от сега намиращите се в Украйна военни наблюдатели на ОССЕ.

Референдумът в Крим в неделя за присъединяване към Русия е "избор между "да" и "да", иронично заяви френският външен министър Лоран Фабиюс:

Референдумът в Крим напълно противоречи на международното право и всъщност не се дава избор на едните и другите, изборът е между "да" и "да". След референдума в неделя ние (европейците) ще заседаваме в понеделник и ще видим какви решения да вземем. Обсъждат се редица санкции, които може да засегнат лица, авоари, икономически отношения и Г-8.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна