Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в България за Европейски парламент ще са на 25-и май

Росен Плевнелиев призова към реализъм и честност в предстоящата предизборна кампания

| обновено на 14.03.14 в 13:23
Снимка: БГНЕС

Изборите в България за Европейски парламент ще се състоят на 25-и май, обяви в обръщение към Народното събрание президентът Росен Плевнелиев. Той призова към реализъм и честност в предстоящата предизборна кампания и допълни:

Нека партиите проведат отговорна европейска кампания, а не чисто партиен сблъсък по вътрешно политически въпроси. Нека флашките и СРС-тата отстъпят място на конструктивния дебат по европейския дневен ред. 

Остри думи отправи президентът по отношение на ситуацията в Украйна:

Конфликтът в Украйна е много опасен и с трайни последици. Ако се стигне до ескалация ще свикам Консултативният съвет по национална сигурност. Един от уроците на украинската криза е до къде води системното пренебрегване на принципите на правовата държава. Налагането на олигархичен модел в икономиката, медийната концентрация и незачитането на върховенството на правото, фасадната демокрация и ендемичната корупция допринесоха решително за кризата в Украйна.

Европейският съюз и Съединените щати залагат на дипломацията, а Русия окупира Крим на базата на противозаконен местен референдум, каза президентът.

В обръщението си към Народното събрание президентът настоя за промени в Закона за обществените поръчки, за да може да има електронни обществени поръчки. Чу се и упрек за това, че кабинетът е отложил електронното правителство за 2020-а година. Росен Плевнелиев поиска по-скорошни промени в законите, за да може държавният енергиен регулатор да бъде партийно независим:

Със строенето на нови енергийни мощности ние не решаваме структурния проблем на нашата икономика. А той е високата енергоемкост. Решението е енергийна ефективност. Най-смисленият приоритет, най-умно инвестираните пари са в "Енергийна ефективност". Не да харчим публичните милиарди, слушайки заклинанията на група лобисти в енергетиката, а да постигнем резултат за милиони българи чрез национална програма за "Енергийна ефективност."

Президентът поиска и да бъде ускорено приемането на законите за сектор "Сигурност". Членството в НАТО дава сигурност, но има нужда от модерна, добре екипирана армия, каза още президентът, който е и върховен главнокомандващ. 

По време на изказването от "Атака" издигнаха плакати с искане на имунитета на президента Росен Плевнелиев. Според лидера на партията Волен Сидеров, в това нямало нищо неуважително към президентската институция: 

Какво неуважително, това е един подканващ въпрос, културен, няма обида, няма квалификации. Просто въпрос "Кога бихте си свалили имунитета, господин президент?", защото има достатъчно данни, които го уличават в различни престъпления. Най-добрият начин да изчисти името си е да свали имунитета си и да бъде разследван. Аз не виждам какво лошо и какво неприлично има в това. Ние нямаме привилегии, нямаме имунитет. Срещу мен има вече повдигнато обвинение. Господин президентът да не би да е извънземен?

В кулоарите на парламента президентът Плевнелиев коментира, че "Атака" няма основание да иска имунитета му:

Аз спазвам Конституцията с всяко свое действие. Нацията не е разделена по всички въпроси. И въпреки изкуственото насаждане на разделение, на което бяхме свидетели през 2013 година с контракултурата, която аз помолих днес да остане в 2013 година, това е и призив за обединение. Референдумът сам по себе си е и акт на обединение. Референдум ще има категорично. Въпросът е да бъде проведен заедно с европейските избори, защото по този начин ще оптимизираме и без това ограничения ресурс на държавата.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна