Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският парламент одобри договора за присъединяване на Кримския полуостров към Руската федерация

Долната камара на руския парламент (руската Дума) одобри подписания по-рано през седмицата от президента на страната Владимир Путин договор за присъединяване на Кримския полуостров към Руската федерация. Очаква се утре и Горната камара на руския парламент да проведе подобно гласуване и по този начин да се приключи с процедурата за анексиране на Крим от Русия.

Междувременно агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че Русия ще повиши своето военно присъствие в Крим, за да защити полуострова от евентуална външна заплаха.

Агенцията цитира заместник-министъра а отбраната на Русия Юрий Борисов да казва: Ще бъде необходимо да се разработи военната инфраструктура на полуострова, така че Крим да бъде достоен представител на Руската федерация и да бъде защитен срещу всички възможни посегателства.

По същото време започва да става ясно, че Украйна сякаш започва да се отказва от Кримския полуостров, след като висш украински представител заяви днес, че украинските гранични войски в Крим, който от няколко седмици е под контрола на руски военни, са започнали да се дислоцират към близките на полуострова региони на страната.

Ние започнахме постепенното пренасочване на нашите военнослужещи на Кримския полуостров към териториите на регионите Керсон и Миколайв, каза Павло Шишолин, който е заместник-председател на Държавната служба за гранична охрана. Според него досега и около 1000 цивилни лица са напуснали Кримския полуостров.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна