Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Икар" в Международния ден на театъра

| обновено на 27.03.14 в 12:16
„Ревизор” с две номинации за Икар 2014: на Стоян Радев за главна мъжка роля и за сценографията и костюмите на Мира Каланова.
Снимка: Драматичен театър „Стоян Бъчваров”
Президентът Росен Плевнелиев ще бъде гост на Националната академия за театрално и филмово изкуство по повод днешния Международен ден на театъра. В Народния театър ще бъдат връчени наградите на Съюза на артистите "Икар".

По повод празника наградата "Икар" - "За чест и достойнство" на Съюза на артистите в България, получава доайенът на Сивенския драматичен театър Михаил Илийков. Той ще получи приза тържествено тази вечер в Народния театър "Иван Вазов".

Михаил Илийков е носител на първия "Аскеер" за мъжка роля на Ханджията "Джендем хан" по текст на Екатерина Томова с режисьор Иван Добчев. Има 36-годишен стаж в Сливенския драматичен театър, където над 70 години играе и днес. Как актьорът прие наградата:
 
От Оскар Уайлд има една приказка, че ако живееш след 70 години е признак на лош вкус. Обаче и след 70 години може да живееш щом имаш наградата за чест и достойнство.

Десетки са неговите характерни образи като Македонски от "Хъшове" на Христо Церовски, Бечев от "Солунските съзаклятници" на Пламен Марков, господин Балкански от едноименния спектакъл на Борислав Чакринов. За връх в кариерата си счита работата си с Иван Добчев и Маргарита Младенова в театър "Суфмато", където пет години играе създадения прочут "Джендем хан",  "Луда трева" на Радичков и "Грехът Златил" по Йовков, любимата му роля.

Това е последният триумфално държаш човек Златил, стожера, който вижда как всичко се разпада и с последни сили иска да запази това нещо. Имам много развит усет за корен и във всичките роли, когато играя, винаги влагам енергия от моите корени.

Шуменският драматично-куклен театър ще отбележи днешния Международен ден на театъра с премиера на спектакъла "Скъпа Елена Сергеевна" по Людмила Разумовска. Режисьор на спектакъла е Мария Петрова-Енева. Акцентът е поставен върху конфликта между поколенията, ценностите в живота, компромисите и избора, който всеки от нас прави, обяснява директорът на театъра Илия Раев: Едно съвременно представление, без никакви нотки на старомодност, с много енергия от страна на младите артисти, които са едно ново попълнение в театъра. И в ролята на Елена Сергеевна Стефани Лечева. Най-ценното е това, че тази постановка е обърната изцяло към младия зрител, към завършващите гимназия.

Актьори от Благоевградския драматичен театър “Никола Вапцаров” и студентите по театрална педагогика от Югозападния университет “Неофит Рилски” ще отбележат заедно Международния ден на театъра.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна