Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща между България и Турция по проблемите на товарните превозвачи

На 12-и април ще се има среща между работните групи на България и Турция по проблемите на товарните превозвачи.  Споразумението между двете страни ще бъде готово до края на април, каза министърът на транспорта Данаил Папазов в ресорната парламентарна комисия. Той обясни, че за момента  споразумението от турска страна се спазва и българските превозвачи нямат проблем на границата.

Повечето от мерките, предложени от двете страни в спогодбата са договорени. В момента се оспорват разрешителните, които българската страна иска от и за трети страни. Те трябва да са минимум 6 000. От турска страна настояват транзитните такси на територията на България да отпаднат,  обясни Папазов.

Към настоящия момент не сме се съгласили,  да бъдат премахнати. Напротив, искаме те да останат, като реципрочна мярка, която пък да облекчи техните превози по територията на България. Очакваме след анализа и практиката, която Министерството на финансите ще ни предложи за връщане на ДДС, защото ние сме една от малкото европейски държави, които не връщат ДДС за горивата... да постигне ефекта, който те търсят с намаляване на разходите на територията на България. 

Министърът коментира и тежкото състояние на БДЖ. В дружеството най-големият проблем си остава разсрочването на задълженията.

Ако задълженията на БДЖ не бъдат разсрочени за период от минимум 8 при оптимално10 години, БДЖ няма да може да се справи без помощта на държавата. Това е абсолютно сигурно. Обсъжда се и вариант за преструктуриране на ремонтната дейност в БДЖ, каза още Данаил Папазов. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени