Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фичър за един кандидат за Нобелова награда за мир – 5 април, 15.30 часа

Ирена Сендлерова била категорично против това животът й да бъде определен като героичен и многократно казвала, че това, което е направила е малко, недостатъчно, и затова я мъчи съвестта.
Когато през 1939 година Полша е окупирана, Ирена Сендлерова като сътрудничка на варшавското Управление на здравеопазването и член на полската организация Съвет за помощ на евреите „Жегота” често посещава Варшавското гето и се грижи за болните деца. Същевременно организира тайното извеждане на деца от гетото, които после са били изпращани по специални канали към нови католически семейства, манастири и детски домове в Полша. Това продължава 4 години. Извежда децата от гетото, като ги скрива в линейки, пожарни коли, дори в канализационните колектори, веднъж скрива едно под полата си и успява да го изведе. Арестувана е от Гестапо на 20 октомври 1943 година и подложена на мъчения, но отказва да съобщи имената и да посочи следите на спасените деца. Осъдена е на смърт, но не е разстреляна в деня на екзекуцията, защото германският офицер, която я охранявал, бил подкупен от „Жегота”.
Става дума за 2500 деца.
СнимкаПрез 1965 година израелският музей на Холокоста „Яд ва-Шем” я удостоява със званието „Праведници на света”. През 2006 г. полският президент и премиерът на Израел издигат кандидатурата й за Нобелова награда за мир, но наградата е връчена на вицепрезидента на САЩ Ал Гор. Много новинари оценяват този факт като най-големия срам в историята на Нобеловите награди.
Децата, спасени от Ирена Сендлерова, в един много по-късен етап от живота си научават кои са, какво точно им се е случило и какво ги свързва. Елжбйета Фицовска, един от героите на фичъра „На онази страна или историята на Ирена Сендлерова”, е едно от тези деца. Когато Ирена Сендлерова умира на 98 годишна възраст през 2008 година, 700 от нейните 2500 спасени еврейски деца, са все още живи.
Цезари Галек е радиодокументалист от Полско радио Заход, Жельона Гура. Носител е на поредица от национални и международни награди, между които и наградата Премиос Ондас.

На 5 и 12 април от 15.30 часа ще чуете фичъра на Цезари Галек, чийто главен герой е Ирена Сендлерова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени