Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рядък екземпляр на книгата "451 градуса по Фаренхайт" бе продаден на търг за над 17 000 долара

Рядък екземпляр от футуристичния роман "451 градуса по Фаренхайт" от писателя фантаст Рей Бредбъри бе продаден за 17 500 долара на търг в Ню Йорк, оповести аукционна къща "Херитидж", цитирана от ИТАР-ТАСС.
Особената ценност на въпросния екземпляр се състои в това,че носи автографа на Бредбъри и е с обложка от огнеупорен материал, създаден на основата на азбеста. Става въпрос за първото издание на книгата, отпечатана през 1953 г. в тираж 200 екземпляра. Главният персонаж в този роман-антиутопия, в който се говори за измислен тоталитарен свят на бъдещето, работи като "огнеборец". В описаното от Бредбъри бездуховно и ориентирано единствено към материалните ценности общество задачата на хората с тази професия е да изгорят забранените книги. Романът "451 градуса по Фаренхайт" сега е не по-малко актуален и интересен откогато и да било. По-рано на търгове на "Херитидж" бяха продадени няколко екземпляра от първото издание на книгата, която е много популярна сред колекционерите. Този екземпляр обаче е съхранен най-добре, поясниха от аукционната къща.

Названието на романа - "451 градуса по Фаренхайт", не е избрано случайно от Бредбъри. Именно при такава температура се запалва хартията.
Освен това копие от фундаменталния труд "Математически начала на натурофилософията" от Исак Нютон бе продадено за 28 500 долара, а рядък екземпляр от книгата "Джеймс и гигантската праскова" от Роалд Дал намери купувач за 5600 долара.

Информацията е на БТА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна