Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново мобилно приложение ще предоставя на клиентите информация за произхода на дадена стока

Снимка: Борис Димитров

Ново мобилно приложение ще предоставя на клиентите информация за произхода на дадена стока и за фирмата - производител. Устройството ще сканира баркода още на щанда в магазина. Приложението е безплатно за потребителите и може да се свали от интернет в телефона.

Продуктът е част от световната организация на стандартите за качество GS1, която у нас се представлява от Българската търговско-промишлена палата.

БГ баркодът вече е в действие и ще предоставя безплатна информация на потребителите, които го активират в мобилните си телефони.

Репортерът на "Хоризонт" провери как действа приложението в магазин за хранителни продукти в присъствието на клиент и експерт от Българската търговско-промишлена палата.

След зареждането му получаваме екран, с който да сканираме баркода на продукта, в случая - минерална вода. Приложението показва коя е бутилиращата компания, името на управителя на фирмата, адреси и телефони на съответната фирма. Ако обаче баркодът светне в червено, това означава, че той е нелегитимен и че фирмата използва фалшив баркод. 

Нашата идея е в бъдеще това приложение да бъде развито и да предоставя информация на ниво състав, алергени, консерванти, съдържание на захари, възможно ли е да се консумира от диабетици, посочи още изпълнителният секретар на организацията в България Христо Содев. Друга цел е недопускането на пазара на некачествени и опасни стоки.

Ако ние допуснем на пазара да се търкалят стоки, които са с анонимен производител, това е много опасно, каза в допълнение председателят на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна