Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново е домакин на международното изложение "Културен туризъм"

| обновено на 10.04.14 в 11:35
Снимка: БГНЕС


От днес до неделя Велико Търново е домакин на 11-ото Международно изложение "Културен туризъм". На форума ще бъдат представени нови туристически продукти и дестинации у нас и в чужбина.

Интересът към най-мащабното в България изложение за културен туризъм расте, каза Цветомир Бояджиев, управител на общинската туристическа агенция "Царевград Търнов": Над 85 са участниците, които са с 25 повече от миналата година - 11 държави, а общините са около 70.

Съпътстващата програма на изложението включва международен фестивал на туристическия филм "На източния бряг на Европа", в който ще участват 63 продукции от 23 държави.

Над 7 милиона лева бяха инвестирани във Велико Търново през 2013-а година за развитие на туристическата инфраструктура и атракции, а градът привлече близо един милион туристи от страната и чужбина, съобщи кметът Даниел Панов: За изминалия туристически сезон ние отчитаме един ръст над 40%.

На финала на туристическото изложение в неделя ще има Римски ден в античния град Никополис Атиструм с много исторически възстановки и атракции.

В рамките на форума ще се дискутира необходимата посока за развитие на този продукт в съвременното общество. Новите предложения, атракции и дестинации ще търсят своята премиера по време на изложението. Една от тези премиери е на книгата "Туризъм и културно наследство", написана в съавторство от доц. д-р Соня Алексиева – пиар експерт по туризма, и доц. Ирена Бокова – антрополог. Разговорът от предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.

Данните на Министерството на икономиката показват, че от около 7 млн. чуждестранни туристи, посетили страната ни през миналата година, културният туризъм е привлякъл 8% от тях. Българските туристи отбелязват 12-процентен дял. Нараства интересът към нашата страна от редица азиатски страни. От началото на годината един нов за нашата страна пазар, какъвто е индийският, отбелязва 50% ръст. През последните години страната ни вложи значителни средства в туристическата инфраструктура, нови интерактивни музеи и музеи на открито, в маркетинг и реклама зад граница. Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна