Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на ЕС ще обсъждат дали новото напрежение в Украйна оправдава "трета фаза" на икономически санкции срещу Русия

Според говорител на немското външно министерство Русия може би играe "прикрита" роля при ескалацията на напрежението в Източна Украйна.

На днешна редовна пресконференция на правителството на Германия той посочи, че немските власти разполагат с редица източници на информация, според които Русия вероятно играе роля при настоящите сблъсъци в редица градове на Източна Украйна.

Говорителят също така посочи, че външните министри на ЕС ще дискутират по-късно днес в Люксембург дали новото напрежение оправдава прилагането на "трета фаза" от по-съществени икономически санкции срещу Русия.

Подобно изявление направи и британският външен министър Уилям Хейг, който посочи, че дестабилизацията в Източна Украйна определено е била подстрекавана от Русия. Той също призова за по-нататъшни санкции срещу Москва. 

Извън всякакво съмнение е, че това е нещо, което е било планирано и предизвикано от Русия, заяви Хейг преди заседание на външните министри на ЕС, на което ще се обсъжда украинската криза. Аз не мисля, че можем да имаме и капка доверие в опроверженията от руска страна за нейна намеса, подчерта той.

Хейг добави, че случващите се събития в Източна Украйна имат всички белези на действията на Русия при анексирането на Крим преди месец. Той посочи, че ще се опита да убеди своите колеги от ЕС да бъдат предприети по-нататъшни мерки, чрез които да се санкционира Русия за нейните действия. Според него се очаква т.нар. "трета фаза" на санкции да включва ограничения върху търговията и финансите на ЕС с Русия въпреки потенциално широките негативни последици както за руската, така и за европейските икономики.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна