Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дона Тарт спечели "Пулицър" за белетристика

Писателката Дона Тарт спечели награда "Пулицър" за белетристика с романа си "Щиглецът" (The Goldfinch) - едно от най-популярните литературни произведения на изминалата година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Още преди обявяването на носителите на "Пулицър" романът в дикенсов стил на 50-годишната Тарт беше в Топ 40 на бестселърите на интернет книжарницата "Амазон". Романът "Щиглецът" излезе на книжния пазар през миналата есен. Наградата "Пулицър" ще циментира мястото на Дона Тарт сред елита на съвременните писатели.
В силна за жените в театъра година - всички финалисти за "Пулицър" в категорията за драма бяха представителки на нежния пол, Ани Бейкър надделя над останалите претендентки с пиесата си "Филмът" (The Flick). Постановката на 33-годишната Бейкър първоначално раздели театралните почитатели и критиците заради голямата си продължителност - 3 часа и 15 минути, но постепенно спечели публиката с умелото пресъздаване на действителността и вещо изградените характери на героите.
Алън Тейлър затвърди статута си на един от водещите познавачи на ранната американска история, спечелвайки втората си
награда "Пулицър". Отличието в категорията за историческа книга беше присъдено на 59-годишния Тейлър за изследването му "Вътрешният враг: Робство и война във Вирджиния".
Призът за музика беше присъден на Джон Лутър Адамс за завладяващата оркестрална творба "Become Ocean", извикваща представата за топящ се полярен лед и покачване на океанските нива.
В категорията за биография отличието получи Меган Маршал за "Маргарет Фулър: Нов американски живот".
Наградата "Пулицър" за нехудожествена проза беше присъдена на Дан Фейгин за Toms River: A Story of Science and Salvation - хроника на индустриалната разруха в малка общност от Ню Джърси.
В категорията за поезия отличието получи поетът, есеист и литературен критик Виджай Сешадри за духовитата и философска стихосбирка 3 Sections.
Наградите "Пулицър" се присъждат от 1917 г. Учредени са от Джоузеф Пулицър, издател на всекидневника "Ню Йорк уърлд". Първите присъдени призове са за белетристика, драма и исторически или биографичен труд. По-късно се включват награди за поезия, музика, нехудожествена проза, международен репортаж, репортаж на вътрешна тема, фоторепортаж, журналистическо разследване, книга. Наградите се присъждат от Съвета на Колумбийския университет и са придружени от чек за 10 000 долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна