Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха филмите от Седмицата на критиката в Кан

53-ата Седмица на критиката от 15-и до 23-ти май в рамките на кинофестивала в Кан ще представи игрални филми, посветени на търсенето на идентичност и на любовта, заяви нейният творчески директор Шарл Тесон, цитиран от Франс прес.
Тази паралелна секция на феста е учредена през 1962-ра г. и си поставя за цел да открие нови таланти в киното, както това бе направено с Кен Лоуч, Уон Карвай и Жак Одиар в миналото.
По време на Седмицата на критиката се показват единствено режисьорски дебюти и втори филми на режисьори. 11 от общо около 1 200 ленти минаха селекцията за тазгодишното издание на тази секция. 7 от въпросните 11 филма ще бъдат представени в конкурсната й програма. Журито ще бъде председателствано от британската режисьорка Андреа Арнолд. Два филма в конкурсната програма привличат вниманието - "Когато животните сънуват" на датчанина Йонас Арнби описва история за "феминистки върколак", докато "То следва" на американеца Дейвид Робърт Мичъл е изпъстрен с призраци и живи мъртъвци.
"Надежда" на французина Борис Ложкин разказва одисеята на млада чернокожа двойка, която се опитва да стигне до Европа, прекосявайки Сахара. Действието в "The Tribe" на украинеца Мирослав Слабошпитски пък се развива в пансионат за глухонеми, в който студенти създават мафиотска група на фона на рекет, проституция и любовна история. С интерес се очаква и филмът "Собствено производство" на режисьорката от Израел Шира Гефен, в който са представени "портрети" на израелка и палестинка.
Седмицата на критиката ще бъде открита с прожекция на "Да правиш любов" на режисьора от Хаити Джин Каренар и ще бъде закрита с "Хипократ" на французина Тома Лилти.

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна