Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелина Попова: С компромат за съпруга на Грънчарова Пеевски ѝ е напомнил за Калин Стоянов в кабинета

| Интервю
Горица Грънчарова-Кожарева
Снимка: БГНЕС

До петък вечерта името на Калин Стоянов не е било в папката на Горица Грънчарова като вътрешен министър в проектокабинета ѝ. Очевидно е станало нещо през уикенда?

Това сподели Венелина Попова, разследващ журналист, в интервю пред БНР.

"Според хора от системата, до петък вечер в нейната папка името на Калин Стоянов не е фигурирало като кандидат за МВР. Очевидно през уикенда Пеевски, който държи целия инструментариум за влияние в службите - в МВР и прокуратурата, е извадил някакъв компромат срещу нейния съпруг, или е намерил начин да ѝ напомни, че тя трябва да вкара името на Стоянов или пък да върне папката, както се случи. И беше интересно, че тя изрази мнение, че говорела като експерт с представители на дирекции в МВР. Поведението ѝ беше смешно като застана до Калин Стоянов, разказа разследващата журналистка.

Попова, работила по разследване за купуване на гласове по изборите, е категорична, че МВР е много важно в пресичане на схемите за продаване на гласове.

"Калин Стоянов говори, че има опит да се овладее МВР, но никой не го попита, като иска да остава, срещу кого и за какво ще се бори? Нали протестите през 2021 г. започнаха заради овладяването на МВР и прокуратурата. А Пеевски ни обясни интелигентно, че той публично е зад Стоянов. Няма нужда от повече доказателства, че стои зад Калин Стоянов", коментира Венелина Попова.

Та заяви, че за кадруването на Калин Стоянов, хора от МВР могат да кажат много факти.

"Писала съм за чистката, която извърши шефа на ОДМВР Стара Загора Лазар Христов, протеже на Стоянов и стана директор на Вътрешна сигурност в МВР. В Старозагорската дирекция той направи необосновани смени, за да постави на ключови постове свои хора. В Старозагорския регион има множество доказателства, как МВР разпъваше чадър над купен и контролиран вот", разказа журналистката.

И коментира, че "не вярвам нито един етнически турчин да гласува за Пеевски, без контролиран вот в ромските махали той е свършен".

Венелина Попова препоръча "да се забрани на кметове да се кандидатират в парламентарни избори" и посочи аргументи:

"На последните избори в листата на ДПС първи беше един от ибрикчиите на Пеевски, следван от Николай Тонев, кмет на Гълъбово, после кметът на Павел баня. И тримата се отказаха и влязоха други хора от листата. Който кмет иска кариера, отказва се от кметството и се кандидатира за депутат."

Цалото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени