Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живописно "Червено" на Стоян Куцев в пловдивската галерия "Резонанс"

Снимка: Радио Пловдив

Художникът Стоян Куцев гостува с изложба "Червено" в галерия "Резонанс".  Творчеството на пловдивчанина се вписва в процесите на трансформации и обновяване на новата българска живопис и на преформулиране на традиционния и статус, казва за него проф. Станислав Памукчиев. 

По думите на професора, творческото развитие на Куцев се очертава като сложна траектория - от дълбоко интимно преживяване на живописта с "класически" стойности от сложен цвят, доказан тон, богата текстура и пластическа вибрация, преминавайки през проблематизирането на картината, с полагане на късномодернистки патос в контекста на съвременната постмодерна култура, за да достигне в последните години до чисто концептуални подходи и решения. 

В картините на Стоян Куцев след 2000 година, все по-често в пластическата и семантична структура, се втъкават цифри, букви, номера, баркодове, сигнатури, обозначения за дата или час - знаците на рационализма, прагматизма и цифровизацията. Тези обозначения, наложени върху абстрактната канава на картината, отместват нейния висок трансцендентен хоризонт, и го приближават към баналността и конкретността на днешния ден. 

Откриването на експозицията "Червено" в галерия "Резонанс" е от 18:30 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна