Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продават на търг ръкопис на прочутата песен на Боб Дилън Like a Rolling Stone

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръкописен текст на легендарната песен Like a Rolling Stone на американския музикант Боб Дилън ще бъде продаден на търг в Ню Йорк, съобщиха Асошиейтед прес и в."Ню Йорк таймс".

Наддаването ще се състои на 24-и юни в рамките на търга "Историята на рока от Пресли до пънка", организиран от аукционна къща "Сотбис".

"Сотбис" очаква да получи за черновата на песента не по-малко от 2 милиона долара. Ако лотът бъде продаден за тази сума, ще бъде поставен рекорд за чернова на рок композиция. Сегашният принадлежи на песента A Day in the Life на групата "Бийтълс". Тя бе купена през 2010-а година за 1,2 милиона долара.

Общо "Сотбис" предвижда да продаде шест ръкописни страници на Дилън, на които освен черновата на Like a Rolling Stone се съдържа и композицията A Hard Rains a-Gonna Fall. Вторият текст се оценява на 400 000 - 600 000 долара.

Песента Like a Rolling Stone е записана през 1965-а година и се смята за знакова за творчеството на Боб Дилън, който тогава е само на 24 години. Тя ознаменува превръщането му от фолк изпълнител в рок звезда. Композицията се задържа в американския чарт три месеца и достига втора позиция след сингъла Help! на "Бийтълс". Освен това парчето на Боб Дилън заема първо място в списъка на 500-те най-велики композиции, съставен от сп. "Ролинг стоун", отбелязва БТА.

Черновата на Like a Rolling Stone е написана с молив върху четири страници от листове на хотел. В нея има корекции, допълнения, бележки и драскулки: шапка, птица, животно с рога. На търга тя се предлага от дългогодишен фен от Калифорния.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна