Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Прекалено любопитни” – нов албум на рок група „Хоризонт”

СнимкаПрез 90-те години рок музиката в България претърпява своя ренесанс. На сцената излизат нови лица, готови да превземат подиума с авторска музика. Сред тях се отличават група „Хоризонт”, съставена от Валери Славчев (вокал и китара), Валери Иванов (бас китара, бек вокал), Харитон Стаменов (клавишни, бек вокал) и Бойко Иванов (ударни). Записаната от тях кавър версия на песента „До последен дъх” на „Тангра” през 1994 г., изиграва решаваща роля за формацията. Оттогава досега рокаджиите не са се разделяли, не спират да пишат песните, за които са си мечтали, непрекъснато концертират.

„Прекалено любопитни” е акустичен албум. Четиримата изпълнители залагат изцяло на истинския звук, без намесата на изкуствени семпли. Изненадата в този диск е, че Валери Славчев пее в дует с Мария Мутафчиева от „Мери Бойс Бенд” в песента „Не заспивам без теб”. Съдържа единадесет песни, като обложката е по идея и изпълнение на фотографа Константин Лански.

Албумът се казва „Прекалено любопитни”, без да има в него песен с това заглавие, – разказва Валери Славчев. Именно любопитството е било причина да посегнем към китарите, да създадем групата, да пътуваме по турнета. И така се стигна до отпразнуване на 20 години от създаването на формацията. Искаме да сме все така „прекалено любопитни”, за да продължим да се развиваме като музиканти. Може би заглавието е и препратка към името ни – търсим нови и нови „хоризонти”. Песните ни са изцяло авторски. Още миналата година щяхме да издадем този диск, но изпитахме затруднение с написването на някои от текстовете – т.е. нямахме нужното вдъхновение. Оттам се получи това забавяне във времето. Но ето сега издаването на „Прекалено любопитни” съвпада и с двадесетгодишнината на група „Хоризонт”. Промоцията на албума е на 8-и май в София. След това продължаваме с концерти в Пловдив, Варна, Кюстендил, Бургас. Ще се опитаме да го представим и в още няколко по-големи градове в страната.

Седем години ни делят от последния диск на рок музикантите. Но в този период те записват няколко самостоятелни сингъла, с които спечелиха награди и превзеха различни класации. Към три от песните вече има видеоклипове – „Нали мъжете не плачат”, „Време” и „Сълзите не вярват на моята длан” – продължава Валери Славчев. В момента приключва монтажът на видеото към една от най-новите ни композиции – „Пътувайки за любовта”. В албума е и „Сияеща звезда”, която миналата година спечели Наградата на публиката на конкурса „Златна пролет” на БНР. Така че в проекта сложихме песни, които са ни донесли успех още преди той да стане факт. „Сълзите не вярват на моята длан” беше пет поредни седмици в класацията на БНР – „Ескалатор”. Песента „Време” зае второ място за 2012-а в класацията „Българска музика” на БГ Радио. Мисля, че албумът заслужава вниманието на феновете ни.


Горещи теми

Войната в Украйна