Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Папазов: На този етап не се разглежда вариантът за приватизация на БДЖ

Снимка: БГНЕС

На този етап не се разглежда вариантът за приватизация на БДЖ - това каза в Шумен транспортният министър Данаил Папазов. Според него обаче оптимизация в холдинга е наложителна, което не означава съкращения на всяка цена:

Администрацията на БДЖ е над 1000 души. Трябва да се оптимизира тази бройка, още повече, че като вкарваме електронизация, сами разбирате, че доста от тези длъжности ще отпаднат. Не сме казали, че ще ги съкращаваме, но може би ще ги пренасочим към други дейности. Ремонтните звена са 12 и в момента в тези ремонтни звена ние реално не можем да извършваме никаква дейност - качествена, по ремонтите. Заради това искаме наистина да създадем две най-много ремонтни звена, които обаче да извършват цялата номенклатура от необходими ремонти на Български държавни железници, с цел отново да оптимизираме дейността, защото там в момента имаме над три хиляди работници, а имаме в експлоатационните звена недостиг на хора. Така че ще се наложи пренасочване.

Министър Папазов поясни още, че задълженията на БДЖ надхвърлят 600 милиона лева, но той се надява тази година те да бъдат съкратени със 100 милиона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени