Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха алеята на Борис Христов пред Градския дом на културата в Пловдив

Снимка: Радио Пловдив

Концертите в Градския дом на културата ще могат да се слушат и отвън. Това става възможно чрез четирите стерео колони, монтирани на възпоменателната алея в градинката до Дома, направена в чест на 100-годишнината от рождението на големия оперен бас Борис Христов.

Идеята и изработката на алеята е на художника Атанас Хранов и представлява павирана пътечка, на която с чугунени букви е вграден надписът "100 години от рождението на великия оперен певец Борис Христов" и под тях стихът на известния пловдивски писател и поет Александър Секулов: ... и в безкрая на времето неговият глас се моли за България

Гледайки тази катедрала от липи над градинката, в мен дойде усещането, че точно тук е мястото, което може да бъде превърнато в по-истинското и мълчаливо преклонение пред Борис Христов и това, което той е създал, обясни избора на локацията авторът на инсталацията и благодари на Община Пловдив и Общинския съвет на града, че са подкрепили реализацията на проекта.  Исках този знак да бъде съобразен с Пловдив, да бъде втъкан в него и да не нарушава архитектурния му ансамбъл, детайл и усета към града, каза още Хранов.

Кметът Иван Тотев, който откри инсталацията, подчерта, че след няколко седмици ще бъде открит официално и монументът на Борис Христов, дело на скулптора Цвятко Сиромашки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени