Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската "Нафтогаз" не вижда реален прогрес по въпроса за руския природен газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската държавна компания "Нафтогаз" заяви днес, че на този етап няма реален прогрес при преговорите в Берлин с руската компания "Газпром" относно настоящия дълг на Киев към руската фирма и по въпроса за доставните цени на руски газ. Целта на преговорите в германската столица е да се предотврати заплахата от спиране на кранчето на руски природен газ за Европа през Украйна.

Изявлението изглежда в противоречие с това на комисаря по енергетиката на ЕС - Гюнтер Йотингер, който заяви вчера, че Украйна и Русия са постигнали напредък по договарянето на цената на руския природен газ цена и предложи Украйна да изплати дългове към "Газпром" за 2 млрд. долара до четвъртък (29-и май), което би проправило пътя за по-сериозни преговори в петък (30-и май).

След вчерашните тристранни преговори с енергийните министри на Украйна и Русия в Берлин, Гюнтер Йотингер заяви, че двете правителства ще проучат неговото предложение Киев да плати на Москва 2 млрд. долара до четвъртък и още 500 млн. долара до 7-и юни.

Но "Нафтогаз" заяви, че Русия продължава да има "неконструктивна" позиция, настоявайки, че Киев трябва да плати всичките си сметки, включително и тези, които газовата компания  на Украйна счита за спорни (според "Газпром" дългът на Украйна вече е надвишил 3,5 млрд. долара).

"Нафтогаз" изразява съжаление за липсата на реален напредък в преговорите с "Газпром", се посочва в днешно официално изявление на украинската компания. "Нафтогаз" също така заяви, че е готова да си плащам сметките, ако бъде намерен "цивилизован компромис", за да се гарантират газови потоци към Украйна от руска страна.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви в понеделник, че няма окончателно споразумение след разговорите в Берлин и той не може да потвърди, че Украйна се е съгласила да плати 2 млрд. щатски долара до идващия четвъртък. Той също така посочи, че двете страни имат време до сряда вечерта, за да постигнат приемливо решение по въпроса.

Украйна иска да промени условията по договор от 2009-а година, според които Киев е принуден да закупи конкретно количество руски газ (без значение дали има нужда или не от подобно количество) на цена от 485 долара за 1000 кубически метра - най-високата цена, платена от който и да е от клиентите на "Газпром" в Европа.

Преди време Москва смъкна цената до 268,5 долара за 1000 кубически метра, след като в края на миналата година бившият президент на Украйна Виктор Янукович обърна гръб на споразумение за търговия и асоцииране на страната с Европейския съюз, но след това "Газпром" възстанови първоначалната цена от 485 долара като реакция на свалянето на Янукович от власт.

Украйна настоява за цена от 268,5 долара за 1000 куб. метра, докато Русия отстоява искането си за 485 долара. Европейският комисар Гюнтер Йотингер се опитва да уговори двете спорещи страни да постигнат споразумение някъде по средата на двете цени на руския природен газ.

Снощи изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер каза за руската телевизия "Россия-24", че компанията е готова да предостави отстъпка от цената на газа за Украйна, но само след като Киев изплати поне част от дълга си към компанията.

Москва заяви, че общият дълг на Украйна за вече доставен природен газ възлиза на 3,50 млрд. долара и "Газпром" ще премине към предварително плащане на газта от следващия месец (от юни), като обеща да достави толкова газ, колкото бъде платен авансово от "Нафтогаз".

В същото време украинските власти обвиниха Русия, че е "откраднала" 2,2 млрд. кубически метра природен газ след анексирането на Кримския полуостров от страна на Москва през март.

Ние желаем да чуем отговор от Русия по въпроса за запасите на украински природен газ за 2,2 млрд. кубически метра, които бяха откраднати от Москва от територията на Крим, където действа компанията Черноморнафтгаз, заяви украинският премиер Арсений Яценюк по време на предавано по телевизията заседание на неговия кабинет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна