Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва „Фолклорен венец Божура“

В събота и неделя в Средец и местността „Божура” за 22-ри път ще се съберат почитателите на странджанската и тракийската песен. Съборът се организира от община Средец, Съюза на тракийските дружества в България, Регионалния съвет на тракийските дружества – Бургас, Народно читалище „Пробуда – 1897” и Общински исторически музей – Средец. Радио Бургас е медиен партньор на събора.
В събора надпяване и надсвирване „Фолклорен венец Божура” участват млади изпълнители и инструменталисти, разпределени в четири групи, и представители на музикални училища и паралелки.
На отличените участници ще бъдат връчени приз ”Фолклорен венец Божура" и награда ”От раклата на баба”. С диплом и парична награда Тракийските дружества ще наградят най-добрия изпълнител на и тракийска песен. Председател на журито е бъде академик Петко Радев.
Тази година специалната награда на кмета на община Средец – плакет и парична награда, ще получи народната певица Златка Ставрева за активната си дейност на педагог за приноса й в областта на народното творчество.
Почитателите на фолклора ще могат да се насладят на изпълненията на гост-изпълнителите на галаконцерта на 1-ви юни: дует Тодор и Донка Кожухарови и оркестър”Южни ритми”, Янка Рупкина, Калинка Згурова, Ваня Дженезова, Златка Ставрева, Яна Иванова, Керка Тотева, Ирена Станкова, Квартет ”Китен”, ТА ”Въжички” - Стралджа, Танцов клуб ”Веселие”, ДЮТА ”Искрици”, ТА”Странджанска жарава”, Мъжка и Женска фолклорни групи при НЧ ”Пробуда – 1897”, МФГ ”Божура”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна