Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"1+1" – изложба на Радостина Доганова и Ксения Бергерова

"1+1" е наречена изложбата на Радостина Доганова и Ксения Бергерова в галерия "Шипка" 6.

Радостина ДогановаИзложбата представя две авторки, които работят в областта на живописта – българската художничка Радостина Доганова, която живее в Словакия, и словашката художничка Ксения Бергерова. Срещата на двете в една обща експозиция не е случайна. Пътищата им се пресичат за първи път по време на следването им в Академията за изящни изкуства в Братислава, където се оформят началата на техните творчески и художествени платформи, които ще развият впоследствие и в бъдеще.

Радостина Доганова следва две години в Националната Художествена Академия в София, след което продължава образованието си в Словакия. По време на следването си в Братислава творческите импулси у нея претърпяват различни метаморфози. В началото нейните живописни творби носят характеристики, свързани с културното й минало, с традициите в българското изкуство. През студентските години под влияние на тенденциите в изобразителното изкуство на Централна и Западна Европа авторката чертае своя собствен път към живописта. Интересът й към абстракното, към "неизобразяващия" аспект на изкуството оказва голямо значение върху развитието й като художник. Ксения Бергерова

Доганова и Бергерова работят заедно в едно ателие в Академията в Братислава в продължение на пет години. Общият път в търсенето на нови решения на поставените творчески проблеми и задачи свързва двете художнички още в началния им етап на развитие. Днес, дванадесет години по-късно, художничките представят творчески платформи, които са напълно различни по формална и идейна страна. Живописният им почерк е специфичен, оригинален, различен като колорит, усещане и темперамент. В творчеството си Радостина изминава постепенно пътя към абстракцията, към структурната  живопис. Търсенията на Ксения са между фигуративната и абстрактната композиция, където се забелязват и известни влияния от изкуството на Византия, а също и от това на Близкия и Далечния изток. Въпреки посочените различия бихме могли да усетим общите идейни начала в миналото на авторките.

Ксения БергероваИ двете художнички убедително присъстват на сцената на съвременното изкуство в Словакия. Интересен е фактът, че творчеството на Ксения Бергерова се отличава с повече "екзотични" нотки, непознати за локалната живописна среда, в сравнение с това на Радостина Доганова, което се развива в посоки, характерни за живопистта в Западна и Централна Европа.

Общата изложба представя творческите концепции на две художнички, с български и словашки произход, които се срещат в определени моменти, влияят си взаимно и се отдалечават в своите търсения всяка по свой начин.

Изложбата се реализира под патронажа на Н. Пр. г-н Мариян Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Република Словакия в Република България.

Откриване на 18-и юни в 18 часа, "Шипка" 6, ет. 4



Горещи теми

Войната в Украйна